Hlavní obsah

Cyklista Kreuziger dojel druhý v sedmé etapě Kolem Švýcarska

VALLORBE JURAPARC

Český cyklista Roman Kreuziger obsadil druhé místo v páteční sedmé etapě Kolem Švýcarska. Dva dny před koncem závodu, na kterém obhajuje jezdec stáje Liquigas celkové prvenství, zůstal v průběžném pořadí na čtvrtém místě.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Roman Kreuziger během Závodu kolem Švýcarska (ilustrační foto)

Článek

Kreuziger se rozhodl k nástupu v závěrečném stoupání čtyři kilometry před cílem. Dokázal vyhrát horskou prémii na Vallorbe Juraparc, setřást vítěze páté etapy Michaela Albasiniho, přesto mu dílčí prvenství nebylo dopřáno.

Ze zrychlující početné skupiny favoritů se na posledních stovkách metrů odpoutal Lucemburčan Kim Kirchen a předstihl i nejlepšího českého cyklistu. Kreuziger dojel s odstupem dvou sekund druhý, dalších pět sekund ztráty nabrali ostatní jezdci z čela klasifikace. Ve žlutém trikotu se nadále drží Slovinec Tadej Valjavec.

"V první chvíli jsem byl samozřejmě naštvaný, protože jsem měl na kiláku a půl k dobru 17 vteřin a 170 metrů před cílem jsem ještě byl sám. Ale nedá se nic dělat. Posledních 700 metrů byl silný protivítr a Kirchen měl výhodu, že jel delší dobu ve skupině. Navíc mi moc nenahrávalo tohle počasí, které mi vyloženě nesedí. Takhle přijít o vítězství je dost kruté, ale nejsem první ani poslední, komu se to přihodilo," povzdechl si Kreuziger na svém webu.

Pokus o etapové vítězství měl lídr stáje Liquigas naplánovaný. "Buď já, nebo Zaugg jsme to chtěli zkusit, abychom vydělali nějaké vteřiny na Cancellaru. Kdybychom ten kopec jeli rovnoměrným tempem, tak přijel s námi. Zkusil jsem to v momentě, kdy Schleckovi spadl řetěz a nástup nevyšel Klödenovi," dodal.

Na cyklisty čeká v sobotu etapa se závěrečným stoupáním do Crans-Montany, v neděli pak rozhodne individuální časovka na 39 kilometrů v okolí Bernu.

Reklama