Hlavní obsah

Na Tour de France se prý bude používat nový test na doping

Francouzská antidopingová agentura (AFLD) použije během letošního cyklistického závodu Tour de France nový test, který by měl pomoci odhalit i dosud nezjistitelné zakázané látky. Chce tak ještě důsledněji bojovat proti dopingu, který již několik let ničí nejprestižnější cyklistický závod světa.

Článek

"Ano. Jasně mohu odpovědět ano," odpověděl bez váhání prezident AFLD Pierre Bordry na dotaz novinářů, zda budou jezdci překvapeni při antidopingových testech. Zatím odmítl sdělit jakou novou látkou jsou jeho komisaři schopní odhalit.

Mezinárodní cyklistická unie (UCI) znovu dovolila AFLD, aby si komisaři krevní vzorky jezdců odebrané během třítýdenního závodu ponechali a mohli je tak podrobovat testům i zpětně.

Během loňského Tour de France byl odhalen doping u italského vrchaře Riccarda Ricca, který byl pozitivně testován na CERA, novou formu krevního dopingu EPO. Stejná látka byla zpětně odhalena i v krvi rakouského cyklisty Bernharda Kohla. Právě Kohl se rozhodl spolupracovat na boji proti dopingu a v pondělí měl dát AFLD důležité informace, které se nyní prověřují.

Letošní ročník Tour de France startuje 4. července v Monaku.

Reklama