Hlavní obsah

Kreuziger: Tlak si nepřipouštím, na Tour de France pojedu klidný

Dojel třetí v etapovém závodě Kolem Švýcarska a přestože neobhájil loňské prvenství, posunul se Roman Kreuziger v novém vydání světového žebříčku silničních cyklistů do elitní desítky. Třiadvacetiletý český cyklista italské stáje Liquigas je devátý na světě. „Můžu být spokojený. Měl jsem měsíc závodní pauzu a směrem k Tour de France je to dobré znamení,“ věří si.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Cyklista Roman Kreuziger

Článek

Ani trochu vás nehlodá, že jste ve Švýcarsku neobhájil loňské prvenství?

Hodně lidí to vidí tak, že jsem loni vyhrál a letos zklamal třetím místem. Kolem Švýcarska je však čtvrtý největší závod. Své vystoupení tedy beru jednoznačně pozitivně. Předtím jsem měl měsíční pauzu a letošním cílem je Tour de France. Ještě mi chyběl rytmus.

Berete-li Švýcarsko jako test na Tour, jste tedy spokojený.

Nebyl to letos tak náročný závod jako loni. Nechci vítězného Cancellaru podceňovat, ale váží přes 80 kilo - a tak těžký závodník by asi Tour nebo Giro nevyhrál... Má kondice se postupně zlepšovala, závěrečnou časovku jsem si jel podle sebe.

Proč vynecháte domácí šampionát?

Doma se moc dlouho nezdržím. Počasí tady není ideální, ve středu se přesunu zpátky k týmu. Chci se připravit v klidu bez závodního čísla - jak si ho totiž dáte na záda, klid nemáte. Navíc mě čeká náročný měsíc.

Loni jste byl na Tour dvanáctý. Jaké cíle si dáváte letos?

Očekávám trochu jiný závod než loni. Zase bude startovat stáj Astana plná hvězd včetně Armstronga. Hlavní boj bude mez ní a Saxo Bank, my z toho můžeme jen těžit a jezdit v háku. Netajím, že bych chtěl do první desítky. Uvidíme, jak reálné to bude. Myslím si však, že po loňském umístění mohu pomýšlet tak vysoko. Žádný tlak si ovšem nepřipouštím, odstartuji klidný.

Cítíte formu?

Dvacetidenní horské soustředění mi ubralo na rychlosti. Závodní rytmus mi ještě chyběl, takže jsem nebyl ve Švýcarsku v takové pohodě. Teď si dva dny odpočinu. Tour je dlouhá, do startu zbývá deset dnů. Když přijedete na start s formou na úrovni 95-100 procent jako já loni, nelze ji udržet po celý čas.

Velký humbuk bude kolem návratu slavného Armstronga.

Řečeno už bylo hodně. Na Giru byl příjemným překvapením, po pádu ve Španělsku to pro něj určitě nebylo příjemné. Ve stáji však má také Contadora, který během posledních let vyhrál všechny velké etapové závody. Pokud to bude situace vyžadovat, bude se mu Armstrong muset přizpůsobit.

Reklama

Související témata: