Hlavní obsah

Cyklistka Růžičková obhájila zlato z domácího šampionátu

BÁNOVCE NAD BEBRAVOU

Martina Růžičková z Dukly Praha v sobotu na společném mistrovství českých a slovenských cyklistek obhájila zlato v silničním závodu s hromadným startem. V Bánovcích nad Bebravou zvítězila před Terezou Huříkovou z České spořitelny MTB a svou oddílovou kolegyní Jarmilou Machačovou.

Článek

Cyklistky čekaly čtyři okruhy o celkové délce 97,6 kilometru. Na startu bylo jen 25 závodnic z obou republik, a to ještě včetně juniorek. Od startu se jelo poměrně rychle a v každém okruhu bylo pro závodnice prubířským kamenem pětikilometrové stoupání na Jankův vršek, kde pokaždé některé cyklistky odpadly.

Rozhodlo se prakticky v třetím kole, kdy právě v tomto stoupání nastoupila juniorka Slámová, pro niž to byl poslední okruh. Její nástup zachytily pouze tři pozdější medailistky, ale Machačová pod vrcholem stoupání tempu nestačila a odpadla.

Slámová dojela do cíle svého závodu, zatímco Huříková spolu s Růžičkovou pokračovaly. V posledním výjezdu Jankova vršku zaútočila Růžičková a získala malý náskok. Mistryně republiky ze středeční časovky Huříková ji však dostihla a naopak ve sjezdu sama soupeřce poodjela. Ne však na dlouho, záhy obě jely opět spolu.

Až v posledním menším stoupání získala Růžičková asi třicetimetrový náskok, který uhájila až do cílové pásky. Obě závodnice si tak své umístění na stupních vítězů vyměnily, Machačová vybojovala druhý bronz.

Mistrovství ČR a SR žen, juniorek a juniorů v silniční cyklistice:
ČR:
Ženy (97 km):
1. Růžičková (Dukla Praha) 2:45:28, 2. Huříková (ČS MTB) -13, 3. Machačová (Dukla Praha) -2:23, 4. Havlíková (KC Kooperativa) -3:01, 5. Kyptová (Johnson Control Ml. Boleslav) -3:09, 6. Kozlíková (Dukla Praha) -5:01.
Juniorky:
1. Slámová (Dukla Brno) 2:04:34, 2. Labáková -1:20, 3. Záleská (obě Dukla Praha) -13:29.
Junioři:
1. Hirt (Favorit Brno) 3:08:26, 2. P. Stöhr (KC Kooperativa) -1:22, 3. Koudela (TK Kovo Praha) -1:26.
Slovensko:
Ženy:
1. Kadlecová (CK Dohňany).

Reklama