Hlavní obsah

Cyklista Mareš vybojoval český titul v závodě s hromadným startem

BÁNOVCE NAD BEBRAVOU

Cyklista Martin Mareš z celku PSK Whirlpool Author vyhrál v Bánovcích nad Bebravou silniční závod kategorie elite s hromadným startem a získal tak poslední mistrovský titul na letošním českém šampionátu. Po 192 kilometrech přijel do cíle druhý Jakub Kratochvíla z CK Windoor´s Příbram, který se stal mistrem ČR v kategorii do 23 let.

Článek

Spolu s Marešem, který dosáhl největšího úspěchu na domácí scéně, vystoupili na seniorské stupně vítězů mistr z roku 2006 Stanislav Kozubek a Vojtěch Dlouhý, triumf barev nejlepší české stáje PSK Whirlpool Author navíc ještě podtrhl čtvrtým místem František Klouček. Slovenským šampionem v kategorii elite se stal Martin Velits, mezi jezdci do 23 let dominoval Matej Vyšna.

"Bylo to tak trochu i štěstí. Měli jsme v úvodu za úkol útočit, vytvořit skupinu, abychom tam měli závodníka a ostatní dostali pod tlak. Vyšlo to na mě a potom jsem se jen již snažil, abych nezklamal," řekl novinářům Mareš. "Vedoucí skupina spolupracovala, všichni měli zájem jet, i když tam se mnou byli většinou jezdci do 23 let. V závěru jim již docházely síly, ale to samé platí i o mně," pokračoval vítěz.

První útok dvě kola před koncem

Poprvé zaútočil dvě kola před koncem. "A za mnou jeli jen Kratochvíla a Slovák Vyšna. Počkal jsem na ně, v posledním kopci jsem nastoupil podruhé a dojel si pro titul. Určitě je to ten největší úspěch. Mistrovský trikot a titul se nerozdává jen tak, snem každého závodníka je jej získat a mně to vyšlo," dodal Mareš.

Jubilejní desáté společné mistrovství českých a slovenských cyklistů nemělo štěstí na počasí. Při startu zkropil jezdce prudký liják a déšť, i když již mírnější, je provázel prakticky po celou dobu závodu, přestože bylo poměrně teplo. Původně se mělo jet devět okruhů po 24 kilometrech, před startem ovšem organizátoři závod o jedno kolo zkrátili.

Hned po startu byli velice aktivní slovenští bratři Peter a Martin Velitsové, ale roztrhat hlavní pole se snažili marně. Ani tempo nebylo nijak závratné, první polovina závodu se jela průměrnou rychlostí kolem 38 kilometrů za hodinu, přesto se prakticky nikdo nepokoušel o úniky.

Až v úvodu pátého kola se vepředu vytvořila pětice, v níž byli dva slovenští jezdci Vyšna, Josef Palčák a dále Adam Šimek z Dukly Praha, obhájce loňského zlata ze závodu jezdců do 23 let Ondřej Zelinka ze Sparty Praha a Mareš. Kvinteto si rychle vytvořilo minutový náskok na osamoceně jedoucího Kratochvílu, peloton ztrácel dalších 30 sekund. To však již nebyl na trati vítěz loňského seriálu Českého poháru Boubal, který jel po nemoci a vzdal.

Všichni jezdci v úniku dobře spolupracovali

V následujícím kole dojel Kratochvíla vedoucí pětici, a jelikož všichni jezdci v úniku dobře spolupracovali, začal jejich náskok rychle narůstat. Po 130 kilometrech měli k dobru už čtyři minuty před Jakubem Svobodou, peloton ztrácel již 6:20.

V sedmém kole se ale vedoucí skupina rozdělila. V pětikilometrovém stoupání na Jankův vršek nastoupil Mareš, s nímž udrželi krok pouze Kratochvíla a Vyšna. Se ztrátou za nimi jeli Zelinka s Palčákem a zcela odpadl Šimek. Náskok vedoucího tria na peloton činil stále více než šest minut.

Závěr závodu byl ale ještě hodně dramatický. Mareš sice svůj náskok udržel, totéž se podařilo i dvojici Kratochvíla, Vyšna, ale ostatní peloton pohltil. Ve spurtu Kozubka s domácím Martinem Velitsem byl úspěšnější český cyklista, který tak na šampionátu vybojoval své druhé stříbro.

Dvacetiletý Kratochvíla v cíli zářil štěstím. "Určitě je to můj největší úspěch v kariéře," konstatoval. "Ve třetím kole začali nastupovat jezdci PSK Whirlpool, a když se vepředu vytvořila pětičlenná skupina a nikdo od nás tam nebyl, tak to vypadalo zle. Proto jsem je zkusil dojet a vyšlo to. Po technických potížích, když jsem měl v posledním kole defekt, jsem šťastný, že jsem dostal rychle náhradní kolo a vybojoval zlato," řekl ČTK.

Mistrovství ČR a SR v silniční cyklistice v Bánovcích nad Bebravou (192 km):
1. Mareš (PSK Whirlpool Author) 5:01:45, 2. Kratochvíla (CK Windoor's Příbram) -23, 3. Vyšna (SR/Dukla Trenčín) -25, 4. Kozubek (PSK Whirlpool Author) -1:21, 5. M. Velits (SR/Milram) -1:23, 6. Dlouhý (PSK Whirlpool Author), 7. Valach (SR/ELK Haus), 8. Šíbl (CK Windoor´s Příbram), 9. Benčík (PSK Whirlpool Author), 10. J. Sagan (SR/Dukla Trenčín) všichni -2:30.
Mistrovství ČR:
Elite: 1. Mareš, 2. Kozubek, 3. Dlouhý, 4. Benčík, 5. Soukup (Cyklokrám Svijany), 6. Bucháček (PSK Whirlpool Author), 7. Bárta (ARBÖ Junkers), 8. Kadlec (Dukla Praha).
Do 23 let: 1. Kratochvíla, 2. Šíbl, 3. Křížek (Sparta Praha).
Mistrovství Slovenska:
Elite: 1. M. Velits, 2. Valach, 3. Jurčo (ŠK Tatranské orly).
Do 23 let: 1. Vyšna, 2. Sagan, 3. Mahďar (Dukla Trenčín).

Reklama