Hlavní obsah

Dekker přijde o Tour, jeho starý vzorek obsahoval EPO

MONTE CARLO

Tři dny před začátkem Tour de France byl ze startovní listiny vyřazen kvůli dva roky starému dopingovému nálezu nizozemský cyklista Thomas Dekker. Čtyřiadvacetiletého jezdce stáhlo z nominace vedení stáje Silence-Lotto.

Článek

Dekker neprošel nenahlášenou mimosoutěžní kontrolou na Štědrý den roku 2007, když ještě závodil za tým Rabobank. "Dnes ráno jsme se dozvěděli, že při novém testování vzorků u něj bylo prokázáno EPO," uvedl šéf Silence-Lotto Marc Sergeant na týmovém webu s tím, že někdejší vítěz závodů Kolem Romandie a Tirreno-Adriatico má s okamžitou platností zastavenou činnost.

"Jsem z toho zděšeni. I když se to stalo v době, kdy jezdil za Rabobank, jsme v šoku," prohlásil Sergeant. Mezinárodní cyklistická unie UCI vzápětí oznámila, že Dekkerův případ bude vyšetřen.

Největší nizozemská naděje na nadcházející Tour doplatila na program s biologickými pasy, který UCI zavedla. Podle dnešního prohlášení unie vykazoval jeho krevní profil důkazy o krevním dopingu.

Dekkerovo místo v týmu zaujal Brit Charles Wegelius. Lídrem Silence-Lotto na Tour bude Australan Cadel Evans, jenž obsadil v posledních dvou letech druhé místo.

Reklama