Hlavní obsah

Loni byl při premiéře dvanáctý, letos chce Kreuziger na Tour do desítky

Pavel DosadilSport.cz

Na Tour de France se loni jako 22letý vydal poprvé. A hned si Roman Kreuziger připsal celkové 12. místo, což je jasně nejlepší umístění českého nebo československého cyklisty v historii královského závodu. Navíc ještě skončil druhý v kategorii do 25 let. Letos si jezdec italské stáje Liquigas klade ještě vyšší cíle a chce do elitní desítky. K ní už podle světového žebříčku patří.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Cyklista Roman Kreuziger si před Tour s jídelníčkem velké vrásky nedělá.

Článek

Loni jste bojoval o bílý trikot a celkově obsadil dvanácté místo. Na co si v Tour de France troufáte letos?

Očekávám trochu jiný průběh než loni. Zase bude startovat stáj Astana plná hvězd včetně Armstronga. Hlavní boj bude mezi ní a Saxo Bank, my z toho můžeme jen těžit a jezdit v háku. Netajím, že bych chtěl do první desítky. Uvidíme, jak reálné to bude. Myslím si však, že po loňském umístění mohu pomýšlet tak vysoko.

Cítíte, že vaše forma tak velkým ambicím odpovídá?

Dvacetidenní horské soustředění mi ubralo na rychlosti, takže v závodě Kolem Švýcarska mi ještě chyběl závodní rytmus. Jenže Tour je strašně dlouhá. Když přijedete na start s formou na úrovni 95-100 procent jako já loni, nelze ji udržet po celý čas.

Myslíte, že už vás soupeři řadí mezi favority?

To já nevím, spíš to budou nějaké fámy... (úsměv) Ale asi jo, zřejmě počítají, že bych se měl pohybovat na předních umístěních.

Patří k vašim cílům také vítězství v některé z etap?

O nějakou etapu bych se určitě rád pokusil, takové vítězství má zvuk. V první řadě však myslím na to, abych skončil do deseti.

A co bílý dres pro nejlepšího mladíka?

Nehrnu ho, Schleck už bude posunutý někam na pódium. Tour de France však vyhrávají hlavně zkušenosti.

Po loňsku už asi i vy budete pod větším tlakem, souhlasíte?

Tlak necítím, určitě ne. Alespoň si ho nepřipouštím, na start se postavím úplně klidný. Tvořit závod mají jiní, my z toho můžeme jen těžit. Lepší je být desátý a nevyhrát etapu, ale není ani k zahození být padesátý a mít etapu, to bych si těžko vybíral. Nemusíme se bát ani časovky družstev, býváme tak třetí, čtvrtí.

Prý se příliš nezabýváte studováním trati. Není to nevýhoda?

Kdo chce jet o první pětku, nějaké těžké vrcholy by znát měl. Ale loni jsem je také nestudoval a nebyl to handicap. Spíš mi chyběla kondice v dlouhých kopcích, tomu jsem letos uzpůsobil soustředění. To mě posunulo dál. Vzpomínám si, jak jsem loni spatřil profil jedné etapy se třemi mimořádnými kopci a žasnul, že tam máme jet... Jak vidím ty grafy, raději desky zavřu a říkám si, že na to budu myslet až druhý den.

Hodně si v přípravě hlídáte i jídelníček?

Určitě ne. Jsme profíci, každý ví, co má dělat. Připravuji se prakticky od loňského ročníku, když skončil v Paříži. Soustavná příprava je dlouhodobá od prosince, ne den ze dne. Ne že bych teď tedy začal hubnout. Nehlídám se nikdy v ničem, ale smažený sýr si před Tour samozřejmě nedám.

Hodně se čeká od Španěla Contadora. Jak se s ním znáte?

Na Baskicku jsem obdivoval, že byl o dvě třídy jinde než všichni ostatní. Je to závodník naprosto klidný, nemusí nikomu nic dokazovat. Vyhrává všude, kde je.

A co humbuk kolem něj?

Patří to k těm, co něco dokázali. Týká se třeba i Armstronga. Když oni jsou středem pozornosti na tiskových konferencích, my se můžeme válet na pokoji. V tom jsme na tom určitě lépe my.

Velký rozruch budí i návrat slavného Armstronga.

Na Giru byl příjemným překvapením, po pádu ve Španělsku to pro něj určitě nebylo příjemné. Ve stáji však má právě Contadora, který během posledních let vyhrál všechny velké etapové závody. Pokud to bude situace vyžadovat, bude se mu Armstrong muset přizpůsobit.

Reklama

Související témata: