Hlavní obsah

Armstrong se vrací na Tour de France, ale v Astaně nebude lídrem

MONAKO/PRAHA

Jednoznačně největším tahákem letošního 96. ročníku cyklistické Tour de France je návrat Američana Lance Armstronga. Nejúspěšnější jezdec historie tohoto závodu vybojoval v letech 1999 až 2005 sedm prvenství v řadě. Na start však nepůjde v roli lídra své stáje: kazašský celek Astana bude mít jedničku ve španělském jezdci Albertu Contadorovi, který slavil vítězství na "Staré dámě" v roce 2007, ale v loňském roce nemohl kvůli dopingovým problémům Astany svůj triumf obhajovat.

Článek

Z českých závodníků bude na startu sobotního patnáctikilometrového prologu v Monaku pouze Roman Kreuziger z celku Liquigas. Jeho ambice jsou však hodně vysoké. Třiadvacetiletý jezdec si dal za cíl protlačit se do elitní desítky, čímž by vylepšil své umístění z loňského premiérového startu, kdy skončil dvanáctý. To je v historii Tour bezkonkurenčně nejlepší český výsledek.

Rostoucí formu potvrdil Kreuziger třetím místem v nedávném závodu Kolem Švýcarska. "Sice jsem tam obhajoval prvenství, ale vzhledem k tomu, že jsem to tentokrát bral především jako rozjetí, tak jsem nadšen," řekl Kreuziger. "Nejde jít na start Tour ve stoprocentní formě, protože ji nejde udržet tři týdny. Ta musí gradovat naopak v posledním týdnu závodu, kdy se pojedou rozhodující těžké etapy. Jsem klidný a věřím, že moje forma bude právě v tu dobu gradovat," dodal jezdec, který by vedle celkového umístění v nejlepší desítce rád případně vybojoval i etapový vavřín.

Největším favoritem Contador

"Jedu na Tour naprosto klidný. Tlak na sebe necítím. Jsou tam jiní, kteří musí tvořit závod, a já z toho mohu těžit," dodal Kreuziger, jenž za největšího favorita považuje Contadora. "On již nemusí bojovat o to, zda bude lídr. Naopak Armstrong se vrací a bude se asi muset přizpůsobit," odhadl Kreuziger již před dvěma týdny rozhodnutí týmového šéfa Astany Johana Bruyneela.

Šestadvacetiletý Španěl si tohoto verdiktu váží, ale za rozhodující pro závod ho nepovažuje. "Jestli jsem jednička, nebo trojka, je mi jedno. Moji přípravu na Tour to nijak neovlivní," řekl Contador s tím, že o všem rozhodne až sám průběh závodu.

Po Armstrongově odchodu ze soutěžního pelotonu ovládli Tour Španělé. Po Oscaru Pereirovi vyhrál Contador a v loňském roce dominoval Carlos Sastre. "Chtěl bych tuto sérii prodloužit," dodal Contador.

Právě Sastre ze stáje Cervelo patří spolu s Armstrongem a Contadorem k největším favoritům závodu. Do boje o žlutý trikot ale chtějí promluvit i vítěz Gira d'Italia Rus Denis Meňšov (Rabobank), dvakrát na Tour druhý Australan Cadel Evans (Silence-Lotto) nebo Lucemburčan Andy Schleck, který se může spoléhat na velkou podporu spolujezdců ze stáje Saxo Bank.

O bílý trikot by měli bojovat Cavendish, Freire a Hushovd

Pozornost přitahuje také sprinterská soutěž o zelený trikot. Na něj si brousí zuby především Brit Mark Cavendish, Španěl Oscar Freire nebo Nor Thor Hushovd.

Rekordmany v počtu startů na Tour jsou v letošním pelotonu osmatřicetiletý Francouz Christophe Moreau, který pojede již počtrnácté, stejně jako o dva roky mladší George Hincapie z USA. O jednu účast méně má na kontě Australan Stuart O'Grady, podvanácté se na start postaví Armstrong a Němec Jens Voigt.

Podle odborníků by letošní ročník měl vyhovovat zejména ryzím vrchařům. V posledním týdnu závodu totiž na peloton vedle obávaného stoupání na Mont Ventoux čekají ještě tři horské etapy. Naopak časovkáři jsou na tom oproti minulým letům hůře: v jízdách proti chronometru je totiž celkově čeká jenom 55 kilometrů.

Na cenách si jezdci rozdělí 3,2 miliónu eur. Největší část z této sumy připadne vítězi, který získá 450 tisíc, druhý v pořadí 200 tisíc a třetí 100 tisíc. Vítězství v každé etapě je ohodnoceno částkou 8000 eur.

Reklama