Hlavní obsah

Cyklista Bos dostal za sražení soupeře trest na měsíc

MONTE CARLO

Měsíčním zákazem startu byl potrestán nizozemský cyklista Theo Bos za to v dubnovém závodě Kolem Turecka srazil před závěrečným spurtem soupeře do boční bariéry. Pětinásobnému mistrovi světa na dráze hrozil až půlroční distanc, ale mezinárodní unie UCI zvolila mírnější trest.

Článek

Bos, jenž nefiguruje v nominaci stáje Rabobank pro Tour de France, si začne zákaz odpykávat 15. srpna. Krátce po vypršení trestu by se mohl objevit na mistrovství světa, které bude koncem září hostit švýcarské Mendrisio.

Pětadvacetiletý cyklista chytil dva kilometry před cílem poslední etapy průběžně vedoucího muže závodu Daryla Impeyho za dres a poslal ho do reklamních panelů. Jihoafričan si při pádu naštípl krční a bederní obratle, zlomil čelist a vyrazil několik zubů. Kolegové ze stáje mu pomohli projet cílem a zachránili mu vítězství v závodě.

"Bosovo jednání poškodilo image, reputaci a zájmy cyklistiky a UCI," konstatovalo vedení unie. Bos, jenž při kolizi rovněž upadl, se po incidentu hájil tím, že střet byl důsledkem zápalu boje.

Reklama