Hlavní obsah

Kreuziger zahájil Tour de France sedmým místem v časovce

MONAKO

Český cyklista Roman Kreuziger vstoupil do 96. ročníku Tour de France sedmým místem v první etapě, jíž byla časovka v Monaku. Třiadvacetiletý člen týmu Liquigas v sobotu zaostal na technické trati dlouhé 15,5 kilometru o 32 sekund za nejrychlejším Fabianem Cancellarou ze Švýcarska.

Foto: ČTK/AP

Roman Kreuziger na trati úvodní časovky Tour de France.

Článek

Kreuziger absolvoval časovku se stoupáním v úvodní části a následným prudkým klesáním ulicemi Monaka v pravidelném tempu a po dojezdu mu patřilo druhé místo za Američanem Levim Leipheimerem. I když ho největší favorité startující v závěru odsunuli na sedmou pozici, dosáhl rodák z Moravské Třebové svého druhého nejlepšího dílčího výsledku na Tour po šesté pozici v jedné z loňských etap.

"Je to hodně dobrý úvod. Nepočítal jsem, že to vyjde až takhle. Dnes ráno jsem si byl trasu ještě projet a ukázalo se, že by to mohlo být dobré. Ti, co mě porazili, jsou lepší časovkáři než já, takže sedmé místo je super," řekl Kreuziger na svých internetových stránkách.

Český cyklista přiznal, že kolem třetího kilometru bojoval s menší krizí. "Trošku jsem tam vytuhnul, ale naštěstí jsem se rychle dostal zpátky do tempa," uvedl s tím, že o lepší výsledek ho poté možná připravila opatrnost. "Na posledním sjezdu k moři byl hladký asfalt a měl jsem strach, abych nelehnul. Nešel jsem do úplného rizika, možná jsem tam ztratil dvě tři vteřiny. Ale na žlutý dres by to stejně nestačilo," řekl jezdec Liquigasu.

Český vítěz letošního závodu ProTour Kolem Romandie porazil o sekundu o rok staršího Němce Tonyho Martina a díky tomu se v neděli oblékne do bílého trikotu pro nejlepšího jezdce do 25 let. "Vyplatilo se, že jsem vynechal mistrovství republiky, a ta práce, kterou jsem si dal v tréninku i na časovkářském kole, přinesla úspěch. Bílý dres je super, ale Tour je teprve na začátku. Teď se budu snažit v rámci možností šetřit síly na časovku družstev," prohlásil Kreuziger.

Cancellara je na sebe pyšný

Olympijský vítěz v časovce Cancellara osvědčil své schopnosti především v druhé polovině trati, kdy soupeře deklasoval. Ačkoli na mezičase po 7,5 km byl třetí za Martinem a vítězem z roku 2007 Albertem Contadorem, nadělil tomuto Španělovi v cíli 18 sekund. "Jsem na sebe pyšný. Dal jsem do toho úplně všechno," citovala Cancellaru agentura AP. "Jsem v dobré formě a doufám, že mi to vydrží," přidal Contador.

Třetí skončil o sekundu zpět Brit Bradley Wiggins. Před šestého Leipheimera se ještě dostali další favorité na celkové vítězství Andreas Klöden z Německa a Australan Cadel Evans.

Armstrong dojel až za mladým Čechem

Desáté místo se ztrátou osmi sekund za Kreuzigrem obsadil sedminásobný vítěz Lance Armstrong, jenž se na Tour vrátil po čtyřech letech. Sedmatřicetiletý Američan vyjel na trať už jako osmnáctý v pořadí a dostalo se mu od fanoušků vřelého přivítání.

"Byl jsem samozřejmě trochu nervózní. Trať byla těžká, hodně technická. Měl jsem mírné problémy najít rytmus, ale to je po těch letech logické," uvedl Armstrong, který si dal po sedmém triumfu na Tour v roce 2005 od závodění tříapůlletou pauzu.

Druhá etapa zavede na 187 kilometrech 180 cyklistů z Monaka do Brignoles. I když jsou v profilu jedno stoupání třetí a tři čtvrté kategorie, očekává se, že se rozhodne v hromadném spurtu.

Letošní Tour zavede jezdce na 3459,5 km přes šest zemí a skončí 26. července v Paříži.

Tour de France
1. etapa: Monako - Monako (časovka 15,5 km):
1. Cancellara (Švýc.) 19:32 min., 2. Contador (Šp.) -18, 3. Wiggins (Brit.) -19, 4. Klöden (Něm.) -22, 5. Evans (Austr.) -23, 6. Leipheimer (USA) -30, 7. Kreuziger (ČR) -32, 8. Martin (Něm.) -33, 9. Nibali (It.) -37, 10. Armstrong (USA) -40.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články