Hlavní obsah

Druhou etapu Tour vyhrál Cavendish, Kreuziger jede v bílém trikotu

BRIGNOLES

Nedělní druhou etapu Tour de France z Monaka do Brignoles dnes vyhrál po 187 kilometrech v hromadném spurtu britský cyklista Mark Cavendish. V čele průběžného pořadí zůstal vítěz sobotní časovky Fabian Cancellara ze Švýcarska. Sedmé místo a bílý trikot pro nejlepšího jezdce do 25 let udržel Čech Roman Kreuziger.

Foto: Bogdan Cristel, Reuters

Britský cyklista Mark Cavendish se raduje z vítězství ve druhé etapě Tour de France.

Článek

Čtyřiadvacetiletý Cavendish potvrdil hned v první etapě s hromadným dojezdem na letošní Tour pověst nejlepšího spurtéra současnosti. Jeho kolegové z týmu Columbia-Highroad mu závěr ideálně připravili a rodák z ostrova Man už neměl problém navázat na své čtyři dílčí triumfy z minulého ročníku "Staré dámy".

Pád Britovi pomohl

Cavendishovi také pomohla situace na posledním kilometru, kdy pád jednoho cyklisty rozdělil peloton a Brit si dojel pro vítězství prakticky neohrožován. Na druhém místě skončil Američan Tyler Farrar, třetí byl domácí Romain Feillu.

"Mám super, opravdu inteligentní a výkonné kolegy. Když vidíte práci těchto osmi kluků pro mě, je to něco neuvěřitelného," pochválil své kamarády Cavendish, jenž má podle svých slov letos na Tour dva cíle: "Chci ji dokončit a vyhrát na té cestě co nejvíc etap," řekl.

Kreuziger: Kolizím jsem se vyhnul

Český cyklista Kreuziger přijel stejně jako největší favorité závodu v hlavním poli na 67. pozici a byl rád, že se nezamotal do žádného pádu. "Během etapy došlo asi k šesti kolizím, já se naštěstí všem vyhnul. Je vidět, že Tour teprve začíná. Každý se tlačí dopředu a je tam hodně nervozity. Posledních 50 kilometrů se jel doraz a v tom velikém vedru to stálo docela dost sil," uvedl Kreuziger k tropickém teplotám kolem 40 stupňů, které jezdce trápily.

K poslední nebezpečné situaci došlo v závěru. "Dojezd byl hodně nebezpečný. Někteří zahnuli doleva, aby předešli pádu. Vytlačili tam Boonena a opravdu moc nechybělo, aby to lehlo. Já byl vzadu a hlídal jsem si, abych se do něčeho nenamotal," dodal Čech.

Čtveřice smutných hrdinů

Prvními smutnými hrdiny letošní Tour se stala čtveřice Jussi Veikkanen, Stef Clement, Cyril Dessel a Stéphane Auge, která byla většinu etapy v úniku. Náskok uprchlíků se v jeden moment vyšplhal přes pět minut, v závěru však hlavní peloton zabral a skupinu dostihl.

Třetí etapa z Marseille do La Grande-Motte by měla v pondělí podle papírových předpokladů opět skončit hromadným spurtem, v profilu trati jsou na 195,5 km jen dvě stoupání čtvrté kategorie.

Cyklistický závod Tour de France
2. etapa (187 km): 1. Cavendish (Brit.) 4:30:02 hod., 2. Farrar (USA), 3. Feillu (Fr.), 4. Hushovd (Nor.), 5. Araširo (Jap.), 6. Ciolek (Něm.), 7. Bonnet (Fr.), 8. Roche (Ir.), 9. De Kort (Niz.), 10. Mondory (Fr.), ...67. Kreuziger (ČR) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí: 1. Cancellara (Švýc.) 4:49:34, 2. Contador (Šp.) -18, 3. Wiggins (Brit.) -19, 4. Klöden (Něm.) -22, 5. Evans (Austr.) -23, 6. Leipheimer (USA) -30, 7. Kreuziger -32, 8. Martin (Něm.) -33, 9. Nibali (It.) -37, 10. Armstrong (USA) -40.

Reklama

Související témata: