Hlavní obsah

Kreuziger: Bílý dres mě nemrzí, ale štve mě ta ztráta

Výtečný start v podobě sedmého místa v úvodní časovce a zisk bílého dresu pro nejlepšího jezdce do 25 let. To vše si český cyklista na Tour de France Roman Kreuziger vychutnal během prvního dne. V pondělí však spolu s některými dalšími favority trochu nečekaně ztratil, přišel o bílý trikot a figuruje na 12. místě průběžného pořadí. „Nedá se nic dělat, to je prostě Tour,“ pravil Kreuziger, jehož z bílého dresu vysvlékl Němec ze stáje Columbia Tony Martin.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Cyklista Roman Kreuziger

Článek

Romane, jak snášíte ztrátu bílého dresu?

Mě to nemrzí vůbec. Když to řeknu na rovinu, tak to obnáší akorát ceremoniály navíc po každé etapě. Samozřejmě je asi pro každého čest v nějakém tom trikotu pro nejlepší jet, ale svět se kvůli tomu nezboří.

Nejste naštvaný?

To jsem, a pořádně. Naštvaný je dost slabé slovo. Mrzí mě ztráta 41 vteřin, kterou jsme měli.

Kde se stala chyba?

Nebyli jsme tam úplně špatně pozičně, ale Columbia, která má skvělé tempaře, za to ve větru vzala a balík se poměrně rychle rozdělil. Oni jeli doraz, my jsme se za každou cenu snažili jejich náskok zlikvidovat, ale nikdo z ostatních z naší skupiny nechtěl moc jet. Jednu chvíli to vypadalo, že to sjedeme, ale pak se zase náskok těch vpředu trošku zvětšoval. Chyba je, že jsme vpředu z našeho týmu nikoho neměli, ale tragédii bych z toho nedělal. Žádná velká bouřka nebude. Tour je teprve na začátku.

Hned v úterý se jede časovka družstev, která může opět zamíchat pořadím. Jak vidíte šance Liquigasu?

Myslím, že je umíme dobře. Ještě dopoledne před startem si ji projedeme. Je jasné, že favorité jsou především Columbia s Astanou, ale věřím, že zajedeme dobře a moc na nejlepší neztratíme.

Začátek závodu vás zastihl ve skvělém světle. Měl jste radost z výkonu v časovce?

Rozhodně to nebylo špatné. Trošku jsem sice někde kolem třetího kilometru vytuhnul, ale naštěstí jsem se dostal rychle zpátky do tempa. Na posledním sjezdu k moři byl hladký asfalt a měl jsem strach, abych nespadl. Nešel jsem do úplného rizika.

Jak moc vám pomohly časovkářské tréninky před Tour?

Byla správná volba vynechat mistrovství republiky a připravovat se v Itálii. Práce, kterou jsem si dal v tréninku i na časovkářském kole, přinesla úspěch.

Reklama