Hlavní obsah

"Španělskou" etapu Tour de France vyhrál Nor Hushovd

V čtvrteční 6. etapě Tour de France triumfoval norský cyklista Thor Hushovd ze stáje Cervelo, který tak vyhrál etapu při všech čtyřech posledních ročnících nejslavnějšího závodu. O své výhře rozhodl až v závěrečném spurtu v ulicích Barcelony. Český reprezentant Roman Kreuziger dojel bez časové ztráty na 19. místě a posunul se na 11. příčku průběžného pořadí.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Norský cyklista Thor Hushovd se stal vítězem 6. etapy Tour de France.

Článek

Během 181 km z Girony do Barcelony se z pelotonu utrhla jen čtveřice jezdců v čele se zkušeným Britem Davidem Millarem. Ten se pokusil posledních 22 kilometrů odtáhnout úplně sám, když si vypracoval více než minutový náskok. Kilometr před cílem ho však balík jezdců spolkl a rozhodovalo se v závěrečném spurtu.

Na malý okamžik se v závěru na prvním místě objevil i Kreuziger, ovšem český jezdec pouze rozjížděl spurt pro svého kolegu. Z výhry se nakonec radoval jednatřicetiletý Hushovd, který v cílové rovince přesprintoval domácí Španěly Oscara Freireho a José Joaquina Rojase.

"První týden byl hodně náročný, ale věděl jsem, že dnes musím něco udělat. Byl to risk, protože to klouzalo, ale vyplatilo se," uvedl po dojezdu Hushovd, který se při loňském ročníku stal prvním Norem v historii, který se oblékl do žlutého trikotu pro vedoucího jezdce. "Získal jsem pro stáj první etapové vítězství. Nyní se můžeme soustředit na to, aby Carlos (Sastre) mohl obhájit titul," dodal.

V čele průběžného pořadí opět nedošlo k žádným změnám, když se o první místo nadále dělí dnes desátý Švýcar Fabian Cancellara s Američanem Lancem Armstrongem.

Kreuziger přeskočil čtyři jezdce a je jedenáctý

Posun však zaznamenal Kreuziger, který před páteční horskou přeskočil čtyři jezdce a je jedenáctý. Na vedoucí dvojici ztrácí stále minutu a půl. Spokojený však moc nebyl. Především ho mrzelo, že jeho stáj nedotáhla do konce útok na stupně vítězů poté, co spurt rozjel pro svého kolegu Pellizottiho. "Bohužel to nevyšlo na bednu. Dnešní etapa byla nakonec těžší, než se možná čekalo. Jelo se hodně ostře, k tomu ten déšť a zase pády," popsal Kreuziger pro svůj web.

Dostal se mimo jiné před Millara, který poté, co přišel o šanci na etapové vítězství, polevil a dojel až 96. se ztrátou minuty a půl. Výrazně v etapě ztratili i Španěl Haimar Zubeldia, Američan David Zabriskie či Portugalec Sergio Paulinho.

Na mokré trati došlo k několika pádům. Na zemi se mimo jiné ocitl obhájce titulu Carlos Sastre, který však dojel do cíle bez ztráty, či Belgičan Tom Boonen. "Dnešní etapa se dá vyjádřit jedním slovem - strach. Bylo to hodně nervózní. Když kolem vás pořád někdo padá, nejede se moc dobře. Není moc dní, kdy bych litoval svého rozhodnutí vrátit se k cyklistice. Dnešek byl jedním z nich," svěřil se sedminásobný šampión Armstrong.

V pátek čeká na peloton první horská prověrka. V závěru nejdelší etapy celého ročníku z Barcelony do Andorry změří jezdci své síly s hrozivým třicetikilometrovým stoupáním s převýšením až sedm procent s dojezdem do Andorre Arcalis v nadmořské výšce 2240 metrů. "Ten kopec je nekonečný, už jsem ho jel při Katalánsku a Vueltě. Po něm bude všechno jinak," myslí si Kreuziger.

Tour de France, cyklistický etapový závod - 6. etapa, Girona - Barcelona (181,5 km):
1. Hushovd (Nor.) 4:21:33, 2. O. Freire, 3. Joaquin (oba Šp.), 4. Ciolek (Něm.), 5. Pellizotti, 6. Pozzato, 7. Ballan, 8. Nocentini (všichni It.), 9. Evans (Austr.), 10. Cancellara (Švýc.), ...19. Kreuziger (ČR) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí (po 6 z 21 etap):
1. Cancellara, 2. Armstrong (USA) oba 19:29:22, 3. Contador (Šp.) -19, 4. Klöden (Něm.) -23, 5. Leipheimer (USA) -31, 6. Wiggins (Brit.) -38, 7. Martin (Něm.) -52, 8. Vande Velde (USA) -1:16, 9. Larsson (Švéd.) -1:22, 10. Monfort (Belg.) -1:29, 11. Kreuziger (ČR) -1:31.

Reklama

Související témata: