Hlavní obsah

Cyklista Kreuziger jede Tour de France i na pivo

Jan KrůtaPrávo

„Někdy je večer po etapě lepší dát si jedno pivo, než do sebe lít jen vodu. Tělu to rozhodně neublíží a naši šéfové proti tomu nic nemají,“ říká český cyklista italské stáje Liquigas Roman Kreuziger, který na Tour de France obhajuje loňské dvanácté místo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Cyklista Roman Kreuziger

Článek

Jak je to s tím pivem?

Jedno si člověk po večeři může dát. Ale zdůrazňuji jedno. Kdybys vypil čtyři, tak druhý den umřeš... A není to tak, že bychom to pivo pili každý den. Někdy si ho nedám vůbec. Záleží na chuti a pocitech.

A víno?

Vedle u stolu sedí realizační tým, a když chceme, jednu flašku nám dají. Většinou to tak vyjde, že si dáme skleničku. Ale nikdo to nepřehání. Jsme profesionálové a víme, co si můžeme dovolit.

Mezi cyklisty je hodně oblíbené malé italské espreso. Předpokládám, že v italském týmu si ho dáváte hodně často.

Měsíc před Tour jsem kafe úplně vysadil. Není to ideální, zakyseluje žaludek. Ale při závodě si většinou před etapou jedno dám.

Roman Kreuziger na trati úvodní časovky Tour de France.foto: ČTK/AP

Je něco, co vám v týmu zakazují jíst?

To asi vyloženě ne, protože jídelníček je daný. Ale jsou hákliví třeba na nutellu, protože v teple zatěžuje čokoláda játra a zpomaluje regeneraci.

V jídle vás neomezují? Porce vám neváží?

To ne. Na závodech se ani nemůžete kontrolovat, spíš naopak. Jí se zdravě, ale člověk do sebe potřebuje dostat co nejvíc, protože je velký výdej energie.

Jak vypadá vaše večeře?

Jíme dost masa. Jeden den kuřecí, další hovězí a pak třeba rybu. Na úvod si dáme těstoviny, pak jako druhý chod maso. Pak salát nebo ovoce a něco sladkého. Navíc teď máme i svého kuchaře, což je velká výhoda. Jídlo je pestré. Třeba před dvěma lety na Vueltě jsme v hotelích pořád měli jen kuřecí maso a ke konci už nám z toho docela hrabalo...

Cyklista Roman Kreuzigerfoto: Právo/Petr Hloušek

Romane, nejsou ty tři týdny závodu stereotypní?

Je to dlouhá doba, ale pokud sem člověk přijede se správnou mentalitou, poměrně to utíká.

Jak po večerech zaháníte nudu?

Ono skoro na nic není čas. Utíká to. Člověk přijede z etapy, dá si masáž, a než se dostane na všechny, je třeba půl desáté. Pak jdeme společně na večeři a potom jsem rád, když padnu do postele. Mám s sebou i-pod s nejrůznější směsí muziky kromě dechovky. A občas mrkneme i na nějaký film. Jen v italštině, aby tomu všichni rozuměli, když se nás dívá víc na jednom pokoji. Český jsem nevezl žádný, to bych se musel koukat sám.

Vzal jste si do kufru i počítač?

Mám ho tady, ale moc času na to není. Loni jsem se na něj dostal za celou Tour asi třikrát a teď to asi nebude jiné.

Český cyklista Roman Kreuziger v časovce závodu Kolem Švýcarskafoto: Reuters/Michael Buholzer

Kolik toho naspíte?

Jdu spát kolem půlnoci a většinou vstávám tak v devět. Vždycky záleží na tom, v kolik je start a jak dlouhý máme ráno přesun autem z hotelu. Ale někdy se taky stane, že spím jen šest hodin. Jsou dny, kdy se usíná hůř.

Jak vypadá váš běžný den na Tour?

Snídaně je tři a půl hodiny před startem. Z hotelu vyrážíme tak, abychom na startu byli hodinu a půl předem. Před každou etapou máme v týmovém autobuse poradu, oblékneme se a jde se na to. Po etapě následuje co nejrychlejší přesun na hotel a opakuje se zase to samé. Masáže, vydatná večeře, spánek.

Jsou hotely, ve kterých při Tour bydlíte, na špičkové úrovni?

Špičkové je příliš silné slovo. Některé jsou krásné, třeba ty horské. Ale když bydlíme někde ve větším městě na periferii, člověk je rád, že v pokoji otevře kufr. Někdy jsou hodně malé. Rozhodně se nedá říct, že bychom byli tři týdny zahrnuti luxusem.

Reklama