Hlavní obsah

Padrnos: Kreuziger může být na Tour do pátého místa

Velmi dobrý první týden má za sebou na Tour de France český cyklista Roman Kreuziger podle Pavla Padrnose, který slavný závod absolvoval osmkrát. Kreuzigrovi patří průběžné čtrnáctá příčka a Padrnos míní, že může být nakonec v celkovém pořadí do pátého místa. Překvapilo ho, jak se již během první části nejsledovanější cyklistické události roku závodilo o celkové prvenství.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Pavel Padrnos

Článek

Osmatřicetiletý Padrnos se byl osobně podívat na start Tour v Monaku. "Během prologu jsem stál na vrcholu kopce. Roman to tam zajel fantasticky. Ne že by mě to úplně překvapilo, protože dobrou formu prokazuje již delší dobu, ale i tak to byl velmi dobrý výkon," uvedl v pondělí v telefonickém rozhovoru s ČTK. "Jsem přesvědčený, že bude na konci někdo okolo pátého místa," dodal.

Podle Padrnose na tom nic nemění ani fakt, že si Kreuziger po prvních horských etapách stěžoval na křeče a na to, že mu trochu chybí síla. "Je to tím, že letos jde o velmi zajímavou Tour, protože se od prvních etap jede rychle a závodí se naplno. S tím se zřejmě moc nepočítalo. Pak je jasné, že v kopcích mohou chybět síly," prohlásil. "Bude to tak u většiny startovního pole. Proto je Roman u mě stále favorit na první pětku," řekl bývalý jezdec, který při svém posledním startu na Tour v roce 2006 skončil na 65. místě, což byl nejlepší český výsledek do loňského Kreuzigrova třináctého místa.

Jasno má i o favoritech na celkové vítězství, o kterém se prý rozhodne mezi hvězdami Astany Albertem Contadorem a Lancem Armstrongem. Slavnému Američanovi pomohl Padrnos během společného působení u stáje US Postal respektive Discovery pomohl ke čtyřem celkovým prvenstvím na Tour.

Stát se může všechno

"Bude záležet na tom, jak se Johanu Bruyneelovi (manažer stáje Astana) podaří udržet atmosféru uvnitř týmu," míní Padrnos. "Pojede se ale ještě dlouho a stát se může všechno. Je tak možné, že do boje o první příčku třeba promluví i bratři Schleckové (zatím 9. a 13. místo) či Brit Wiggins (zatím 5. místo)," tipoval.

Vítěze Závodu míru překvapilo, že hned několik favoritů během prvního týdne nabralo výraznou ztrátu. Mezi nimi například obhájce prvenství Španěl Carlos Sastre či vítěz letošního Giro d'Italia Rus Denis Meňšov. "U něj mě to hodně překvapilo, protože výraznou ztrátu nabral v časovce. Přitom tato disciplína jeho stáji Rabobank vždy šla," divil se Padrnos.

Letošní ročník by prý mohl být mimořádně zajímavý až do úplného konce. Zvláště když se Contador s Armstrongem budou prát o celkové vítězství až do konce. "Contador je momentálně nejlepší vrchař na světě. Armstrong zas musí útočit v časovkách a na rovinách. Věřím, že si to mezi sebou rozdají na silnici. Pochybuji, že by do hry mohly vstoupit zákulisní triky. Mohl by to být velmi dobrý ročník," věří Padrnos. "A snad bude vepředu i Roman," dodal.

Reklama