Hlavní obsah

Cavendish triumfoval i v jedenácté etapě Tour, Kreuziger dojel bez ztráty

SAINT-FARGEAU

Jedenáctou etapu cyklistického závodu Tour de France vyhrál britský jezdec Mark Cavendish a připsal si tak čtvrtý triumf v závodu. Člen týmu Columbia HTC zvládl ve středu 192 km z Vatanu do Saint-Fargeau v čase 4:17:55. Před tím zvítězil také ve druhé, třetí a úterní desáté etapě. Roman Kreuziger v hlavním pelotonu bez časové ztráty. Ve žlutém trikotu bude i další den Ital Rinaldo Nocentini.

Foto: Laurent Rebours, ČTK/AP

Britský cyklista Mark Cavendish vyhrál i jedenáctou etapu Tour de France.

Článek

Rovinatá etapa vedla z Vatanu do Saint-Fargeau a lákala k úniku jezdce ze zadních pozic průběžného pořadí. Dvojice Johan Van Summeren a Marcin Sapa se odpoutala už po necelé hodině jízdy a nakonec v úniku vydržela 160 kilometrů. Na závěrečných pěti kilometrech ale znovu dostali slovo vyhlášení spurtéři. Z perfektní práce svých kolegů ze stáje Columbia znovu vytěžil prvenství Cavendish, druhá příčka zbyla na Američana Tylera Farrara, třetí skončil Bělorus Jevgenij Hutarovič.

Cavendish se celkově osmým vítězstvím na Tour, která stihl během pouhých dvou let, vyrovnal britský rekord Barryho Hobana. "Závěr byl trochu do kopce, takže jsme tomu museli přizpůsobit taktiku. Museli mě dotáhnout blíž k cíli, a tak jsme měli místo dvou lidí v čele čtyři. Byla to znovu nádhera, jak mě tam dovezli," pochválil své kolegy čtyřiadvacetiletý Cavendish.

O dramatické momenty se na trati opět staraly pády, do jednoho z nich se zapletl i lídr Tour Nocentini. Z karambolu vyvázl bez zranění a bezpečně dovezl žlutý trikot do cíle. "Asi po deseti kilometrech spadl přes cestu reklamní nafukovací balón a balík to zastavilo," popsal na svém webu další složitý moment lídr stáje Liquigas Kreuziger.

Kreuziger se šetřil

Ten se tentokrát spíše šetřil, neboť jej od volného dne sužují lehké střevní problémy. "Na etapu jsme to zastavili nějakými léky, ale během ní jsem pro jistotu nepil žádné iontové nápoje, jen vodu. Ani gely jsem si radši nebral. Snad už to bude dobré a rychle naberu energii. Už to zase začne být těžké," doplnil český cyklista.

Po úterním experimentu se zákazem vysílaček bylo opět možné je používat. O jejich vyřazení v páteční etapě do Colmaru se bude ještě hlasovat, neboť manažeři stájí proti tomu vehementně protestují.

V čele celkového pořadí zůstalo vše beze změn, po rozhodnutí od zeleného stolu si ale o 15 sekund polepšili Levi Leipheimer a Bradley Wiggins. Ti se v úterý zapletli do hromadného pádu, který rozdělil peloton na dvě části. Po shlédnutí záznamu organizátoři rozhodli, že k incidentu došlo v tříkilometrové ochranné zóně.

Ve čtvrtek čeká na peloton dalších 211 kilometrů bez větších kopců. Příležitost tak opět budou mít spurtéři či skupinky uprchlíků.

Tour de France, cyklistický etapový závod - 10. etapa (192 km):
1. Cavendish (Brit.) 4:17:55 hod., 2. Farrar (USA), 3. Hutarovič (Běl.), 4. Freire (Šp.), 5. Hushovd (Nor.), 6. Duque (Kol.), 7. Ciolek (Něm.), 8. Mondory, 9. Bonnet (oba Fr.), 10. Trussov (Rus.), ...50. Kreuziger (ČR) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:
1. Nocentini (It.) 43:28:59, 2. Contador (Šp.) -6, 3. Armstrong -8, 4. Leipheimer (oba USA) -39, 5. Wiggins (Brit.) -46, 6. Klöden -54, 7. Martin (oba Něm.) -1:00, 8. Vande Velde (USA) -1:24, 9. A. Schleck (Luc.) -1:49, 10. Nibali (It.) -1:54, ...14. Kreuziger -2:40.

Reklama