Hlavní obsah

Dvanáctou etapu Tour de France vyhrál Dán Sörensen

Dvanáctou etapu Tour de France z Tonnere do Vittelu vyhrál po úniku v závěru dánský cyklista Nicki Sörensen ze stáje Saxo Bank. Druhý po 200 kilometrech dojel o 48 sekund později domácí Laurent Lefevre z Bbox Bouygues Telecom, třetí byl Ital Franco Pellizotti z Liquigasu.

Foto: Laurent Rebours, ČTK/AP

Dánský cyklista Nicki Sörensen se raduje ve 12. etapě Tour de France.

Článek

Žlutý dres vedoucího jezdce celkového pořadí udržel Ital Rinaldo Nocentini. Jediný český cyklista na startu Roman Kreuziger dojel v hlavním pelotonu a udržel si celkově čtrnácté místo se ztrátou 2:40 minuty na lídra. V první desítce průběžného pořadí ke změnám nedošlo.

Sörensen, jezdec týmu Saxo Bank, byl součástí sedmičlenné skupiny, která nastoupila 65 km po startu a v nepříliš náročné etapě s šesti snadnými stoupáními si vytvořila několikaminutových náskok před pelotonem.

Asi dva kilometry před cílem se Seveřan rozhodl zaútočit a jeho nástup nezachytil nikdo ze soupeřů, ani Francouz Sylvain Calzati, který s pozdějším vítězem úzce spolupracoval a dříve si společně vytvořili náskok asi 15 sekund.

Extrémně šťastný vítěz 

"Jsem extrémně šťastný. Je to něco, o čem jsem vždy snil," prohlásil cyklista, který se při sedmé účasti na Tour radoval z prvního triumfu. "Jsem šťastný muž," pokračoval čtyřiatřicetiletý závodník. "Nedostal jsem dnes mnoho šancí, ale z mála jsem dokázal využít maximum," řekl.

V hlavním pelotonu, který nakonec ztratil bezmála šest minut, dojeli do cíle Nocentini, Američan Lance Armstrong i jeho stájový kolega a další favorit na celkové vítězství Alberto Contador. "Nechali jsme je odjet, když měli náskok čtyři minuty," uvedl Nocentini. Důvodem bylo šetření sil. "Zítra je na programu těžká etapa a já mám za cíl udržet žlutý trikot," uvedl.

Armstrong měl potíže

Armstrong měl potíže šedesát kilometrů před cílem, kdy ho potkal defekt na zadním kole, ale dokázal se dostat zpět do hlavního pelotonu. Smůlu měl naopak jeho kolega z týmu Astana Američan Levi Leipheimer, který měl krátce před cílem pád. Bude mu ale přidělen stejný čas, jako mělo hlavní pole, neboť upadl v ochranné zóně méně než tři kilometry před cílem.

Armstrong se už přitom ve středu nechal slyšet, že jeho hlavní touhou je nedostat se do pádu. Ve středeční etapě totiž po několika nehodách zůstalo lehce zraněno devatenáct závodníků.

V pátek čeká na cyklisty dvousetkilometrový přesun z Vittelu do Colmaru a trasu jim zpestří několik náročných stoupání.

12. etapa cyklistické Tour de France:
1. Sörensen (Dán.) 4:52:24 hod., 2. Lefevre (Fr.) -48, 3. Pellizotti (It.), 4. Fothen (Něm.), 5. Martinez (Šp.), 6. Calzati (Fr.) všichni stejný čas, 7. Pauriol (Fr.) -1:33, 8. Cavendish (Brit.) -5:58, 9. Hushovd (Nor.), 10. Bandiera (It.), ...52. Kreuziger (ČR) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:
1. Nocentini (It.) 48:27:21, 2. Contador (Šp.) -6, 3. Armstrong -8, 4. Leipheimer (oba USA) -39, 5. Wiggins (Brit.) -46, 6. Klöden -54, 7. Martin (oba Něm.) -1:00, 8. Vande Velde (USA) -1:24, 9. A. Schleck (Luc.) -1:49, 10. Nibali (It.) -1:54, ...14. Kreuziger -2:40.

Reklama