Hlavní obsah

Třináctou etapu na Tour vyhrál po úniku Němec Haussler

COLMAR

Německý cyklista Heinrich Haussler vyhrál páteční třináctou etapu Tour de France z Vittelu do Colmaru. V cíli měl po sólovém úniku více než čtyřminutový náskok. Český jezdec Roman Kreuziger dojel v hlavním poli jednačtyřicátý společně s ostatními favority i držitelem žlutého trikotu Rinaldem Nocentinim.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Německý cyklista Heinrich Haussler ze stáje Cervelo Test Team se raduje z vítězství ve 13. etapě Tour de France.

Článek

Dvousetkilometrová etapa přichystala cyklistům hned pět vrchařských prémií včetně jednoho výstupu kategorie. Většinu času navíc skrápěl silnici déšť, a tak se peloton snažil vyvarovat především nepříjemných pádů. Vstříc slávě vyrazili už po třech kilometrech Haussler a domácí Christophe Moreau, ke kterým se přidali i někteří další jezdci z dolních pozic průběžného pořadí.

"Lilo od startu do cíle. Nepříjemné to bylo hlavně v těch horách, kde bylo devět, deset stupňů. A ve sjezdech byla šílená zima. Proto jsme za celou etapu nesundali pláštěnky," komentoval na svých stránkách nepřízeň počasí Kreuziger.

Haussler: Kdyby bylo horko, nevyhrál bych

Pětadvacetiletý Haussler ze stáje Cerveló, jenž do pátečního dne vyhrál na velkých třítýdenních závodech pouze jednou etapu na Vueltě, utrhl při klesání z vrcholu Platzerwasel posledního soupeře Sylvaina Chavanela a jel vstříc prvenství. O čtyři minuty za ním dojel do cíle Španěl Amets Txurruka, třetí příčku obsadil vítěz sedmé etapy Brice Feillu.

"Určitě bych tu nevyhrál, kdyby bylo horko, přestože jsem vyrůstal v Austrálii. Věděl jsem, že bych tuhle etapu mohl vyhrát, je to území, kde trénuju," radoval se syn Němce a Australanky. "Čím jsem starší, cítím se být víc Australanem. Příští rok už budu jezdit za tuto zemi," vysvětlil Haussler svou národní rozpolcenost.

Skupina největších favoritů včetně Kreuzigra dorazila se ztrátou šesti minut a 43 sekund. "Z toho počasí měli všichni trochu strach, nikdo z favoritů za to nevzal. My jsme se snažili hlavně rozjíždět vrchařské prémie pro Pellizottiho a jsme rádi, že se oblékl do dresu nejlepšího vrchaře. Doufám, že ho udržíme až do Paříže," popisoval člen Liquigasu dnešní taktické plány.

V průběžné klasifikaci se v čele nic nezměnilo, český lídr se nicméně posunul na 13. příčku. Důvodem bylo odstoupení Američana Leviho Leipheimera ze závodu kvůli zlomenině zápěstí. "Člověk tohle nikomu nepřeje. Prostě se to stává a neberu to tak, že mi odpadl soupeř. Spíš Astaně odpadl silný člověk," dodal český jezdec.

13. etapa cyklistické Tour de France, Vittel - Colmar (200 km):
1. Haussler (Něm.) 4:56:26 hod., 2. Txurruka (Šp.) -4:11, 3. B. Feillu -6:13, 4. Sylvain Chavanel (oba Fr.) -6:31, 5. P. Velits (SR), 6. Hushovd (Nor.), 7. Jefimkin (Rus.), 8. Wiggins (Brit.), 9. Hincapie (USA), 10. A. Schleck (Luc.), ...41. Kreuziger (ČR) všichni -6:43.
Průběžné pořadí:
1. Nocentini (It.) 53:30:30, 2. Contador (Šp.) -6, 3. Armstrong (USA) -8, 4. Wiggins -46, 5. Klöden -54, 6. Martin (oba Něm.) -1:00, 7. Vande Velde (USA) -1:24, 8. A. Schleck -1:49, 9. Nibali (It.) -1:54, 10. L. Sánchez (Šp.) -2:16, ...13. Kreuziger -2:40.

Reklama