Hlavní obsah

Bikeři Huříková a Boudný jsou domácími mistry v cross country

KARLOVY VARY

Pavel Boudný ze stáje Odlo Specialized se stal v Karlových Varech potřetí v kariéře domácím šampiónem v cross country na horských kolech. Závod žen vyhrála Tereza Huříková z týmu Česká spořitelna MTB, která se vrátila na český trůn po třech letech. Dvaadvacetiletá Huříková se letos stala i šampiónkou v silniční časovce.

Článek

Zatímco o ženské vítězce nebylo od počátku pochyb, muži v nepříznivém počasí svedli dramatickou bitvu prakticky v každém z osmi okruhů o délce 4,8 kilometru. Stříbro nakonec získal s mankem 14 sekund Boudného týmový kolega Jiří Novák před Milanem Spěšným, který už ztratil téměř minutu. Dlouho jel na vítězství dvojnásobný vicemistr světa v cyklokrosu Zdeněk Štybar, ale v závěru mu došly síly a skončil čtvrtý.

Štybar jezdil osamoceně v čele závodu od třetího okruhu, ale vypracoval si jen malý náskok. To však již nebyl na deštěm rozbahněné trati nejvýše postavený český jezdec ve světovém žebříčku Jaroslav Kulhavý, který po prvním kole odstoupil. "Mám zdravotní problémy, už týden beru antibiotika. Chtěl jsem to zkusit, ale rychle jsem zjistil, že to nemá cenu, chyběla mi síla," řekl ČTK obhájce titulu z předchozích dvou let.

Boudný spolupracoval s Novákem

V polovině závodu vedl Štybar s pětisekundovým náskokem před Janem Škarnitzlem, ale rychle se na něj dotáhli Boudný s Novákem a z osmé pozice se posouval kupředu Spěšný, šestý muž nedávného mistrovství Evropy. Boudný s Novákem v šestém okruhu Štybara dojeli a úspěch poté slavila jejich týmová spolupráce. Novák nechal Boudného nastoupit ve stoupání na Karlův vršek a později i on poodjel Štybarovi, kterého v závěru připravil o stupně vítězů Spěšný.

"V sedmém kole jsme s Jirkou Novákem spolupracovali, střídali a poté předjeli Štybara, který vedl skoro celý závod," řekl Boudný, který triumfoval i v letech 2005 a 2006, navíc má i stříbro z roku 2003. "Tituly jsou pro mě zhruba stejně cenné, srovnávat to nejde. Ale ten dnešní je nejčerstvější, takže z něj mám nyní největší radost," dodal Boudný, jenž se zároveň nominoval na mistrovství světa v Austrálii.

Boudný triumfoval i v letech 2005 a 2006, navíc má i stříbro z roku 2003. Spěšný po třech stříbrech přidal do sbírky bronz, Novák se objevil na domácím šampionátu na stupních vítězů poprvé.

Huříková s čtyřminutovým náskokem

Huříková vyhrála s čtyřminutovým náskokem před Pavlou Havlíkovou, bronz vybojovala Pavlína Šulcová. Staronová šampionka zopakovala triumf z roku 2006, o rok později byla druhá a vloni nestartovala. V západočeském lázeňském městě byla navíc v pátek členkou vítězného týmu ve štafetě spolu s Josef Kamlerem a Janem Svoradou, synem nejlepšího českého silničního jezdce minulých let Jána.

Huříková i ve složitých podmínkách od prvního z pěti kol potvrzovala roli favoritky a postupně zvyšovala náskok. "Vyhrála naprosto suverénně. Jela úplně jinak než před týdnem na mistrovství Evropy. V její jízdě byl diametrální rozdíl, na mistrovství Evropy to byl totální výpadek. Překvapilo mě, jak se Tereza z toho dokázala oklepat," řekl reprezentační trenér Jan Slavíček.

Za Huříkovou jezdily dlouho pohromadě Havlíková s Šulcovou, než prvně jmenovaná úspěšná cyklokrosařka a obhájkyně prvenství soupeřku setřásla ve čtvrtém kole. Stříbro získala i v letech 2005 a 2006, naopak Šulcová se dostala na stupně vítězů poprvé v kariéře.

Mistrovství ČR v cross country horských kol v Karlových Varech:
Muži: 1. Boudný 1:51:11, 2. Novák (oba Odlo Specialized) -14, 3. Spěšný (Česká spořitelna MTB) -57, 4. Štybar (Fidea) -1:23, 5. Škarnitzl (Giant Mountain Bike) -2:09, 6. Vokrouhlík (Factor Bike Teplice) -3:48.
Ženy: 1. Huříková (ČS MTB) 1:22:29, 2. Havlíková (KC Kooperativa) -4:30, 3. Šulcová (Samba Chic racing) -5:55, 4. Němcová (Pell´Hard Bikes) -8:24, 5. Chmurová (Max Cursor) -10:40, 6. Ježková (Hnízdil team) -11:45.
Junioři: 1. Nesvadba (KC Kooperativa) 1:24:54, 2. Paprstka -9, 3. Veselý (oba Scott Scania Kolín) -2:27.
Juniorky: 1. Sládková (Scott Scania Kolín) 59:56, 2. Solanská (Hokor Rožnov p. R.) -16, 3. Jarošová (Scott&Hagget MTB) -47.
Štafety: 1. Česká spořitelna MTB (Kamler, Huříková, Svorada) 40:54, 2. KC Kooperativa (Nesvadba, Havlíková, Kulhavý) -12, 3. Scott Scania Kolín (Paprstka, Chmurová, Eberl) -1:09.

Reklama