Hlavní obsah

Španěl Astarloza vyhrál 16. etapu Tour de France, vede Contador

BOURG-SAINT-MAURICE

Španěl Mikel Astarloza vyhrál 16. etapu cyklistického závodu Tour de France, která v úterý měřila 159 kilometrů a vedla třemi zeměmi přes dvě náročná stoupání. Žlutý trikot vedoucího jezdce si udržel jeho krajan Alberto Contador, který dojel minutu po vítězi s početnou skupinou.

Foto: Jean-Paul Pelissier, Reuters

Vítěz 16. etapy Tour de France španělský cyklista Mikel Astarloza ze stáje Euskaltel-Euskadi

Článek

Ve skupině favoritů nechyběl ani český jezdec Roman Kreuziger, který dokončil etapu osmnáctý a v průběžném pořadí se přiblížil elitní desítce, protože se posunul ze 16. na 12. místo. "Jsem spokojen. Po dni volna se většinou necítím úplně v pohodě, mám trošku problémy se změnou rytmu," uvedl Kreuziger na své stránce.

Devětadvacetiletý Astarloza dosáhl svého premiérového etapového vítězství na tour. Jezdec stáje Euskadi Euskaltel ujel soupeřům v šestičlenné skupině asi dva kilometry před cílem. "Měl jsem štěstí, že jsem projel cílem sám. Jsem komplexní jezdec, ale nemám dobrý sprint," řekl v cíli a nadšeně dodal: "Je to super den!"

V souboji o průběžné vedení se zdálo, že Contador opět navýší svůj náskok před Armstrongem. Američan při stoupání na vrchol Malý Svatý Bernard ztrácel na týmového kolegu už přes půl minuty. Sedminásobný vítěz Tour de France se ale dokázal dva kilometry před vrcholem dotáhnout zpět do skupiny. "Jel jsem si svoje tempo a znovu to dotáhl. Cítil jsem se lépe než v neděli," řekl Američan, který právě v neděli nabral na Contadora současnou ztrátu přes půldruhé minuty.

Contador označil etapu za náročnou

S Armstrongem se na Contadora dotáhl také třiadvacetiletý český jezdec. "Byl jsem klidný. Jel jsem si svým rovnoměrným tempem. Mám z toho radost," uvedl. Díky tomu ztrácí na Španěla stále 4:40, ale na desítku, v které by chtěl skončit, jen jednačtyřicet sekund.

Contador označil etapu za náročnou a ocenil Armstronga, který po nedělní etapě přijal roli dvojky ve stáji. "Co Lance udělal, jen dokazuje, jak velkým je šampiónem. Určitě bude v následujících dnech velkou pomocí," konstatoval Contador.

Závod skončil pro Němce Jense Voigta, který etapu nedokončil kvůli těžkému pádu zhruba 25 kilometrů před cílem. Při prudkých sjezdu do cíle najel na nerovnost, ve vysoké rychlosti spadl a ještě jej málem přejel doprovodný motocykl. Jezdec stáje Saxo Bank byl sanitkou převezen do nemocnice v cílovém městě Bourg-Saint-Maurice a odtud vrtulníkem na další vyšetření do Grenoblu.

Lékaři tam zjistili zlomenou lícní kost a otřes mozku. Cyklista předtím při pádu krátce ztratil vědomí, ale brzy se z něj probral. V nemocnici nicméně stráví noc na jednotce intenzivní péče. "Za daných okolností se mu daří dobře," oznámil mluvčí jeho stáje Brian Nygaard. Voigt už dokonce prostřednictvím SMS zprávy popřál týmu štěstí do zbytku závodu.

Ve středu je na programu královská alpská etapa o délce 169,5 km. Na trase z Bourg-Saint-Maurice do Le Grand-Bornand absolvuje peloton hned čtyři stoupání na vrcholy první kategorie.

Tour de France, cyklistický etapový závod - 16. etapa (160 km):
1. Astarloza (Šp.) 4:14:20, 2. Casar, 3. Fedrigo (oba Fr.), 4. Roche (Ir.), 5. Van den Broeck (Belg.), 6. Moinard (Fr.) všichni -6, 7. Pellizotti (It.), 8. Goubert oba -11, 9. Moreau (oba Fr.), 10. Contador (Šp.), ...18. Kreuziger (ČR) všichni -59.
Průběžné pořadí:
1. Contador 67:33:15 hod., 2. Armstrong (USA) -1:37, 3. Wiggins (Brit.) -1:46, 4. Klöden (Něm.) -2:17, 5. A. Schleck (Luc.) -2:26, 6. Nibali (It.) -2:51, 7. Le Mevel (Fr.) -3:09, 8. F. Schleck (Luc.) -3:25, 9. Sastre (Šp.) -3:52, 10. Vande Velde (USA) -3:59, ...12. Kreuziger -4:40.

Reklama

Související témata: