Hlavní obsah

Armstrong pojede poslední etapu Tour na růžovém kole s motýlky

PAŘÍŽ

Americký cyklista Lance Armstrong sice letošní Tour de France zřejmě nevyhraje, jeho nedělní příjezd do Paříže však bude i tak stát za to. Sedminásobný vítěz slavného závodu totiž závěrečnou etapu doslova proletí na křídlech motýlů.

Foto: Bogdan Cristel, Reuters

Americký cyklista Lance Armstrong

Článek

Sedmatřicetiletý Američan si pro poslední díl Tour nachystal speciální růžovobílé kolo, které zhotovil britský umělec Damian Hirst. "S nápadem přišel Bono Vox, podle kterého je Lance největší sportovec na světě hned po Muhammadu Alim," řekl Hirst.

"Nic podobného jsem nikdy nedělal, takže problémů bylo spousta. Například jsem chtěl použít opravdové motýly, aby se ve světle kolo lesklo tak, jak to dokážou jen skutečná motýlí křídla. Jenže na druhou stranu jsme zase nechtěli přidat na váze ani gram..." dodal.

Kolo s motýly je součástí série Stages, kterou tvoří šest bicyklů s designem vytvořeným umělci Brianem Donnelleym, Kennym Scharfem, Shepardem Faireym, Marcem Newsonem a Jošitomo Narou. Všechny kusy půjdou po skončení Tour do dražby a očekává se, že každé z kol vynese Armstrongově charitativní nadaci přes milion dolarů.

Reklama