Hlavní obsah

Fignon: Na Vueltě v roce 1987 se uplácelo

Bývalý slavný francouzský cyklista Laurent Fignon tvrdí, že na Vueltě v roce 1987 dostal se svými kolegy z týmu Renault zaplaceno za to, že nebudou komplikovat kolumbijskému jezdci Luísi "Luchovi" Herrerovi cestu k vítězství. Za slib, že nebudou v závěrečné etapě útočit, dostal prý každý z jezdců silné stáje 30 000 franků.

Článek

Herrera před posledním dnem vedl o minutu před Němcem Raimundem Dietzenem, ale manažer jeho týmu Café de Colombia prý nechtěl ponechat nic náhodě. "Strašně foukalo a bylo vidět, že Kolumbijci z toho mají strach. Kdybychom chtěli, opravdu bychom jim mohli bez problémů ujet," napsal ve své autobiografii Fignon, jenž obsadil v závodě třetí místo.

Dvojnásobný vítěz Tour de France z let 1983 a 1984 se prý už těšil především domů a myslel na to, aby stihl svůj let. "Proto jsme se to snažili trochu urychlit. Měli jste vidět, jak na mě Herrera gestikuloval, když jsme se objevili vpředu. Křičel na mě: Proč takhle jedete, když jste dostali zaplaceno?!" tvrdí Fignon. "Řekl jsem mu, že já mám jediný cíl - dostat se co nejrychleji ze Španělska."

Herrera popřel, že by Fignonova obvinění uvedená v knize "Byli jsme mladí a bezstarostní" byla pravdivá. "Měli jsme dobrý tým a nepotřebovali žádnou cizí pomoc. Navíc v dalších třech týmech byli kolumbijští jezdci, kteří by nám pomohli," řekl kolumbijskému časopisu Cambio jeden ze dvou jezdců historie, kteří dokázali vyhrát vrchařskou soutěž na všech třech velkých Tour.

Fignonovo tvrzení prý souvisí s tím, že nemá rád Kolumbijce. "Vždycky o nás špatně mluvil. Nerad nás viděl vyhrávat. Těžko říct, proč tomu tak bylo," uvedl Herrera.

Navzdory obvinění popřál Fignonovi, aby se brzy zotavil z těžké nemoci. Fignon v červnu oznámil, že trpí rakovinou slinivky břišní. Jednou z příčin onemocnění by podle osmačtyřicetiletého Francouze mohlo být i užívání dopingu, k němuž se v knize přiznal.

Bývalý šampion si znepřátelil množství kolegů tvrzením, že všichni cyklisté jeho generace dopovali.

Reklama

Související témata: