Hlavní obsah

Na letošním ročníku Tour nebyl zjištěn ani jeden dopingový případ

CORK

Ani jeden z cyklistů letošní Tour de France neměl pozitivní dopingový test. Oznámil to v neděli šéf Mezinárodní cyklistické unie UCI Pat McQuaid. Dopingoví komisaři podle něj během třítýdenního závodu provedli zhruba 500 kontrol.

Článek

"Zdá se, že nebude mít Tour pozitivní test po několik dalších let. Myslím, že je to ve světě cyklistiky velký krok vpřed," věří McQuaid. V posledních letech se to přitom dopingem v tomto sportu jen hemžilo. Minulý rok neprošli kontrolou při nejslavnějším etapovém závodě čtyři jezdci, další tři byli později usvědčeni díky opakovaným testům na nový přípravek CERA.

O čistotě současné cyklistiky si však nedělá velké iluze šéf antidopingové francouzské agentury AFLD Pierre Bordry, podle jehož slov se při letošním ročníku Tour používaly dva dosud neprodávané preparáty. Mělo by jít o krevní doping EPO třetí generace.

V cyklistice se od loňského roku začal používat systém biologických pasů, který nehledá přímo zakázané látky, ale kontroluje cyklistům krevní hodnoty a výchylky od normálního stavu. "Kvůli dopingovým skandálům jsme prožívali těžké časy. Myslím, že už jsme se z nich dostaly a máme před sebou dobré období," doplnil McQuaid.

Reklama