Hlavní obsah

Kreuziger: Na Vueltě chci útočit v horách a zkusit vyhrát etapu

Už ve středu odpoledne odletěl český cyklista italské stáje Liquigas Roman Kreuziger z Milána do Amsterdamu. Netradičně v Nizozemsku, na okruhu v Assenu, kde normálně závodí silniční motocykly, odstartuje sobotním prologem španělská Vuelta.

Foto: Michael Buholzer, Reuters

Český cyklista Roman Kreuziger

Článek

Co všechno už jste v Nizozemsku od příletu stihli?

Ve čtvrtek jsme absolvovali povinné dopingové kontroly a objeli dvě hodiny na kole. Párkrát jsme zmokli, protože se zhoršilo počasí a poměrně se ochladilo. Fouká i docela silný vítr. V pátek jsme dvě hodiny jezdili na časovkářských kolech na okruhu v Assenu a pak ještě hodinu a půl na klasických. No a odpoledne byla prezentace týmů.

Jaké máte dojmy z jízdy na okruhu?

Je to docela zajímavé, pro lidi to určitě bude velká show. Jen doufám, že se trošku zlepší počasí. Když zapršelo, tak to v některých pasážích docela klouzalo. A k tomu ten vítr.

Koho považujete za největšího favorita prologu?

Pokud by takhle foukalo, bylo by to vyloženě na sílu. A pak bych jako vítěze viděl jednoznačně Švýcara Cancellaru. Jsou tam poměrně dlouhé roviny a nebude to úplně takový ten klasický prolog.

Bydlíte s týmem přímo u okruhu?

Jsme asi deset kilometrů od Assenu v takové vile, kde jsou s námi ještě týmy Astana, Caisse d’Epargne a Vacansoleil. Každý máme svůj pokoj, ale na dalších místech už budeme bydlet po dvou.

Poprvé v kariéře pojedete během roku dva třítýdenní závody. Co od toho očekáváte?

Sám jsem zvědav, jak na to zareaguje tělo. Ale jako závodník jsem silnější a neměl by v tom být problém. Dva takové etapáky zvládne během sezóny řada lidí. A já doufám, že mě to posílí směrem k příští sezóně.

Jak se cítíte?

Byl jsem deset dní na vysokohorském soustředění v San Pellegrinu a pak v Livignu. V rámci tréninku jsem objel 200 kilometrů nedělní jednorázovky Grand Prix Plouay a věřím, že by to nemuselo být špatné.

Uvědomujete si, že po devátém místě na Tour de France budou očekávání českých fanoušků směrem k vaší osobě hodně velká?

Takhle se na to nedá dívat. Je třeba si říct, že pro mě byla Tour jasným vrcholem sezóny. Jel jsem tam s nějakými ambicemi a snad jsem je naplnil. Na Vueltě bude úplně jiná situace. Lídrem našeho týmu bude Ivan Basso, který si brousí zuby na stupně vítězů v celkovém pořadí a úkolem nás ostatních bude pomáhat mu.

Takže vy na celkové pořadí nepojedete?

Ne. Samozřejmě bych se chtěl ukázat v horách, rád bych se pokusil vyhrát nějakou etapu. Ale když v některé chytím třeba deset minut, nebude mi to vadit. Všechny etapy prostě nadoraz nepojedu.

Jaké dáváte šance Italu Bassovi?

Myslím, že bude lepší než na Giru d´Italia. Má na to, aby bojoval o pódium a všichni mu k tomu chceme pomoci.

Takže je taktika Liquigasu postavena jen na Bassovi?

V rovinatých etapách by se měl prosazovat v hromadných dojezdech Bennati, možná by mohl bojovat i o dres nejlepšího sprintera.

Koho považujete za největší favority?

Počítám, že Basso vpředu bude. A pak jsou tu hlavně Španělé: Samuel Sánchez, Valverde nebo vloni čtvrtý Mosquera. Dobře určitě pojede i Nizozemec Gesink.

Jaké dáváte šance Vinokurovovi, který se do velkých závodů vrací po trestu za doping? Vueltu už vyhrál v roce 2006...

Myslím si, že teď se spíš zaměří na dílčí úspěch. Podle mě se nebude chtít úplně zničit. Třeba to chce vyladit směrem k mistrovství světa, kde má v časovce reálnou šanci na medaili.

Jaký máte na tohoto kazašského jezdce názor?

Vůbec mi nevadí. Není první, kdo se takhle vrací. Zaplatil za chybu, trest mu skončil a může závodit. To je všechno. Je to nesmírně inteligentní člověk. Jel jsem s ním po Tour ve Francii jedno kritérium, to byl vlastně jeho první start. A fanoušci ho pořád zbožňují. Myslím, že všem ještě ukáže.

Reklama