Hlavní obsah

Třetí etapu Vuelty vyhrál Henderson, Kreuziger je devátý

VENLO

Novozélandský cyklista Greg Henderson vyhrál v hromadném spurtu pondělní 3. etapu Vuelty a dostal se díky bonifikaci na celkově druhé místo za Fabiana Cancellaru. Český jezdec Roman Kreuziger dojel v pelotonu, ale o dvě pozice klesl na devátou příčku.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Novozélandský cyklista Greg Henderson (druhý zleva) projíždí jako prvním cílem třetí etapy Vuelty.

Článek

Dvaatřicetiletý Henderson, týmový kolega druhého Čecha v pelotonu Františka Raboně z Columbie, porazil po 189 kilometrech v nizozemském Venlu Slovince Boruta Božiče a bývalého mistra světa Oscara Freireho ze Španělska.

Šestý muž z úvodní časovky Kreuziger postupně mírně klesá pořadím, protože na Vueltě se na rozdíl od Tour de France udělují bonifikace za umístění a sprinty. Odstup třiadvacetiletého člena týmu Liquigas od vedoucího Cancellary však stále zůstává 17 sekund.

Vítěz časovky z Assenu Cancellara si drží zlatý trikot lídra s náskokem šesti sekund před Hendersonem. Třetí je s osmisekundovou ztrátou Němec Gerald Ciolek, jenž vyhrál v neděli.

Velkou část dnešní rovinaté etapy, jež vedla krátce Německem, jeli v úniku Nizozemci Lars Boom a Johnny Hoogerland se Španělem Jesusem Rosendem. Trio si vytvořilo až desetiminutový náskok, nicméně 20 kilometrů před cílem byl Rosendo jako poslední z uprchlíků dostižen.

V úterý čeká cyklisty nejdelší etapa letošní Vuelty, která je zavede z nizozemského Venla do belgického Lutychu. Na trati dlouhé 225,5 km pojedou cyklisté i úseky, které jsou součástí slavných klasik Amstel Gold Race a Lutych-Bastogne-Lutych.

Vuelta - 3. etapa (189 km)
1. Henderson (N. Zél.) 4:41:01, 2. Božič (Slovin.), 3. Freire (Šp.), 4. Greipel (Něm.), 5. Bonnet (Fr.), 6. Boonen (Belg.), 7. Hammond (Brit.), 8. Weylandt (Belg.), 9. O'Grady (Austr.), 10. Roelandts (Belg.), ...42. Kreuziger, 126. Raboň (oba ČR) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí
1. Cancellara (Švýc.) 9:29:33, 2. Henderson -6, 3. Ciolek (Něm.) -8, 4. Boonen -9, 5. Farrar (USA) -12, 6. Mouris -14, 7. Boom (oba Niz.), 8. Bennati (It.) oba -16, 9. Kreuziger -17, 10. García (Šp.) -18, ...189. Raboň -2:13.

Reklama