Hlavní obsah

Nejdelší etapu Vuelty vyhrál po hromadném pádu Greipel

Nejdelší etapu cyklistické Vuelty, kterou poznamenal hromadný pád zhruba 2,5 kilometru před cílem, dnes vyhrál Němec André Greipel. Na zemi skončili mezi zhruba 50 jezdci také Čech Roman Kreuziger a průběžný lídr Fabian Cancellara, jenž přijel do cíle v Lutychu s několikaminutovou ztrátou. Vzhledem k tomu, že k pádu došlo v ochranné tříkilometrové zóně, si však před dnem volna udržel celkové vedení.

Článek

Cyklisty na 225,5 km z nizozemského Venla do Belgie provázel déšť a na mokrém asfaltu nebyla nouze o pády. Vše vyvrcholilo těsně před cílem na kruhovém objezdu, kde pád jednoho z jezdců způsobil hromadnou havárii.

Té se vyhnulo pouze prvních šest cyklistů, kteří posléze bojovali o etapový triumf. Ten relativně lehce získal Greipel z týmu Columbia před domácím Wouterem Weylandtem.

"Pět hodin z etapy pršelo a silnice byla strašně kluzká. Někteří vpředu najeli do zatáčky přehnaně rychle. Projelo možná sedm lidí a za nimi to lehlo. V době pádu jsem jel někde kolem patnáctého místa. Nedalo se tomu zabránit, šel jeden přes druhého," popsal nehodu na svém webu Kreuziger, jenž dojel do cíle na 119. místě s téměř čtyřminutovou ztrátou.

"Mám lehce odřený bok, kotníky, trochu koleno. Bennatiho bolí záda, ale nemělo by to být nic vážného. Jsem docela rád, že to tady končí a letíme do Španělska, protože obzvlášť ta dnešní etapa byla hodně nebezpečná," dodal Kreuziger, jenž je podle oficiálních výsledků průběžně sedmý.

Ne všichni však vyvázli z pádu s oděrkami jako nejlepší český cyklista. Kazašský favorit Alexandr Vinokurov musel na šití, čtvrtého muže loňské Vuelty Ezequiela Mosqueru dotlačili s tržnou ranou na koleni do cíle spolujezdci. "Vypadá to hodně vážně," řekl sportovní ředitel jeho týmu Xacobeo Galicia Alvaro Pino.

Zřejmě nejvíc však doplatil na hromadný pád Američan Chris Horner z Astany, u nějž je podezření na několikanásobnou zlomeninu zápěstí. "Je to hrůza, letos spadl snad v každém závodě," litoval ho sportovní ředitel Astany Sean Yates. "Když jsme přijeli na místo nehody, byla to jak scéna z filmu Apokalypsa. Všude kolem leželi cyklisté, prostě chaos."

Po čtyřech dnech v Nizozemsku, Německu a Belgii čeká peloton Vuelty přesun do Španělska, kde závod pokračuje po dni volna ve čtvrtek.

Vuelta, cyklistický etapový závod - 4. etapa (225,5 km):
1. Greipel (Něm.) 5:43:05, 2. Weylandt (Belg.), 3. Grabsch, 4. Sieberg (oba Něm.), 5. Velo, 6. Tosatto (oba It.), 7. Hansen (Austr.), 8. Roelandts (Belg.), 9. Gerdemann (Něm.), 10. Rohregger (Rak.) všichni stejný čas, ...119. Kreuziger -3:58, 177. Raboň (oba ČR) -8:09.
Průběžné pořadí:
1. Cancellara (Švýc.) 15:12:38, 2. Boonen (Belg.) -9, 3. Grabsch, 4. Greipel oba -11, 5. Farrar (USA) -12, 6. Bennati (It.) -16, 7. Kreuziger -17, 8. García (Šp.), 9. Basso (It.), 10. Valverde (Šp.) všichni -18, ...194. Raboň -10:22.

Reklama