Hlavní obsah

Němec Greipel po dalším triumfu na Vueltě získal žlutý trikot

Německý cyklista André Greipel na letošní Vueltě vybojoval druhé etapové vítězství za sebou a dostal se do čela celkového pořadí. V dnešní 5. etapě z Tarragony do Vinarozu znovu zvládl nejlépe závěrečný spurt, když v cílové rovince pokořil Toma Boonena, který na něj v celkovém pořadí ztrácí šest sekund. Dosavadní lídr Fabian Cancellara klesl na třetí příčku. Český jezdec Roman Kreuziger zůstal na sedmé pozici se ztrátou 26 sekund na Greipela.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Vítěz 5. etapy letošní Vuelty německý cyklista André Greipel ze stáje Columbia

Článek

Zatímco minulou etapu poznamenal hromadný pád, v prvním úseku na území Španělska se jezdcům vážnější karamboly vyhýbaly až na poslední kilometr, kdy peloton lehce rozdělil menší pád. Do té doby jel balík cyklistů pohromadě. Nakonec však prvních 159 jezdců dojelo ve stejném čase.

Při hromadném dojezdu pak byl nejrychlejší Greipel, který se v cílové rovince dostal z třetího místa až do čela. Druhý dojel Boonen a třetí Kreuzigrův týmový kolega z Liquigasu Daniele Bennati.

"Je to jedno z vítězství, na které nikdy nezapomenu. Tým odvedl skvělou práci. Bylo správnou volbou se v závěru zavěsit za Boonena a pak ho předjet," uvedl Greipel.

Kreuziger dojel na 59. místě

Ten se poprvé v kariéře dočkal role lídra na některém z hlavních cyklistických závodů. "Nemám představu, jak dlouho můžu být v čele, ale říká se, že žlutý trikot dává křídla. Je pravda, že teď cítím velkou motivaci. Každopádně po závodě si tenhle žlutý trikot pověsím na nějaké speciální místo ve svém domě," dodal.

Kreuziger dojel na 59. místě a původně nabral ztrátu 18 vteřin, čímž by se v průběžném pořadí propadl na 14. příčku. Komise závodu však rozhodla ponechat prvním 159 závodníkům stejný čas, což Kreuzigrovi zajistilo setrvání na sedmé pozici.

Raboň dojel na chvostu pelotonu

"Etapa byla trochu nervózní. Jelo se za velkého vedra, bylo nějakých pětatřicet stupňů a v závěru byly poměrně úzké cesty. Snažili jsme se být vpředu kvůli rozjíždění spurtu pro Bennatiho, který byl nakonec třetí, což určitě není špatné. Na posledním kilometru došlo k pádu, udělala se tam díra, ale dali nám všem stejné časy," vysvětlil změnu výsledků Kreuziger na svém webu.

Druhý z Čechů František Raboň dojel na chvostu pelotonu, ale přestože nenabral další ztrátu, stále je za lídrem pozadu o deset a půl minuty.

Vuelta, cyklistický etapový závod - 5. etapa (174 km):
1. Greipel (Něm.) 4:27:54, 2. Boonen (Belg.), 3. Bennati (It.), 4. Farrar (USA), 5. Bonnet (Fr.), 6. Roelandts (Belg.), 7. Freire (Šp.), 8. Božič (Slovin.), 9. Vigano (It.), 10. Pacheco (Šp.), ...59. Kreuziger, 151. Raboň (oba ČR) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:
1. Greipel 19:40:23, 2. Boonen -6, 3. Cancellara (Švýc.) -9, 4. Bennati -17, 5. Grabsch (Něm.) -20, 6. Farrar -21, 7. Kreuziger -26, 8. García (Šp.), 9. Basso (It.), 10. Valverde (Šp.) všichni -27, ...179. Raboň -10:31.

Reklama