Hlavní obsah

Šestou etapu Vuelty vyhrál ve spurtu Božič, vedení udržel Greipel

XATIVA

Šestou etapu Vuelty vyhrál ve spurtu hlavního pole slovinský cyklista Borut Božič. Zlatý trikot lídra si po 186 kilometrech udržel vítěz minulých dvou etap André Greipel z Německa, jenž dnes ve městě Xativa finišoval desátý. Český závodník Roman Kreuziger dojel do cíle tři čtvrtě minuty za vítězem a klesl ze sedmé na 70. pozici.

Foto: Felix Ordonez, Reuters

Cyklista Borut Božič (vlevo) se raduje v ícli 6. etapy Vuelty.

Článek

"Bylo šílené vedro, na slunci ukazoval teploměr i 45 stupňů. Etapa byla poměrně zvlněná, člověk musel hodně pít a polívat si hlavu vodou. Ale stejně jsem byl v závěru trochu zvadlý. Proto jsem si na posledním kilometru vystoupil," vysvětlil Kreuziger na svém webu propad pořadím.

Devátý muž letošní Tour de France má nyní na vedoucího Greipela ztrátu 1:12 minuty, což mu však nevadí. "Vueltu nejedu na pořadí, protože se nechci zničit. Je to pro mě další z kroků směrem k příštímu roku. Proto pojedu volně i sobotní časovku a jestli se po ní propadnu na 150. místo, vůbec nic to pro mě neznamená. Budu se snažit šetřit síly na neděli, kdy bude potřeba tahat v kopcích pro Bassa. To je můj hlavní cíl tady," prohlásil Kreuziger.

Pořád by ale rád zkusil vyhrát nějakou etapu. "Zatím na to ale nemám kondici. Uvidíme s postupem času," dodal český jezdec, jenž má pomáhat lídrovi své stáje Ivanu Bassovi.

Marný pokus o únik

Stejně jako v minulých etapách se i v pátek pokoušela marně o únik malá skupinka cyklistů. Peloton vedený Greipelovým týmem Columbia, v jehož barvách se často objevoval v čele druhý Čech na Vueltě František Raboň, však nedal uprchlíkům šanci a před cílem je dostihl.

V závěru měl nejvíce sil Božič, jenž jasně porazil Američana Tylera Farrara a Kreuzigrova kolegu z Liquigasu Daniele Bennatiho, jenž stejně jako ve čtvrtek skončil třetí.

Před prvními horskými etapami je v sobotu na programu třicetikilometrová časovka ve Valencii, která podle všeho výrazně zamíchá celkovým pořadím.

Cyklistický závod Vuelta - 6. etapa (186 km):
1. Božič (Slovin.) 4:40:50, 2. Farrar (USA), 3. Bennati, 4. Vigano (oba It.), 5. Boonen (Belg.), 6. Duque (Kol.), 7. Sébastien Chavanel (Fr.), 8. Evans (Austr.), 9. Sieberg, 10. Greipel (oba Něm.), ...121. Kreuziger -46, 188. Raboň (oba ČR) -10:30.
Průběžné pořadí:
1. Greipel 24:21:13, 2. Boonen -6, 3. Bennati -9, 4. Farrar -9, 5. Cancellara (Švýc.) -18, 6. Božič -23, 7. Basso (It.) -27, 8. Valverde (Šp.) -27, 9. Evans (Austr.) -28, 10. García (Šp.) -33, ...70. Kreuziger -1:12, 183. Raboň -21:01.

Reklama