Hlavní obsah

Úvodní etapu Tour tří zemí vyhrál Slovák Riška

VYŠŠÍ BROD

První etapu cyklistické Tour tří zemí vyhrál Slovák Martin Riška, který byl nejrychlejší ve spurtu skupiny uprchlíků. Těsně pod stupni vítězů skončil po necelých 115 kilometrech z Českých Budějovic do Vyššího Brodu nejlepší z českých jezdců Stanislav Kozubek. Peloton ztratil tři minuty.

Článek

Rozhodující únik se zrodil po 45 kilometrech. "Pořád někdo nastupoval a až tam se povedlo odjet," uvedl Kozubek, který byl druhý na druhé vrchařské prémii. "Všichni v úniku spolupracovali, dobře jsme střídali a to rozhodlo," řekl člen stáje PSK Whirlpool Author.

Riška vyhrál tento závod před pěti lety, tentokrát prý ambice na celkových úspěch nemá. "Chtěl jsem spíš vyhrát etapu a tady jsem znal dojezd. Spurt byl silový, vyloženě pro mě," konstatoval.

V sobotu závod pokračuje na rakouském a německém území dvoudílnou etapou. Dopoledne čeká jezdce 110 kilometrů a večer kritérium na 40 kilometrů v Bad Leonfeldenu.

Cyklistický závod Tour tří zemí - 1. etapa, České Budějovice - Vyšší Brod (114,5 km):
1. Riška (SR) 2:49:00, 2. Schöffmann (Rak.), 3. Van den Sanden (Niz.), 4. Kozubek (ČR/PSK Whirlpool Author), 5. Oostlander (Niz.), 6. D. Rösch (Něm.), 7. O. Vobora všichni stejný čas, ...10. O. Bambula (oba ČR/Jižní Čechy-Budvar) -3:02.

Reklama