Hlavní obsah

Přes handicap chce Ježek k profíkům

Václav Procházka

V sezóně plné šrámů se cyklista Jiří Ježek dočkal i radosti. Před čtvrt rokem skončil v nemocnici po hrozivé kolizi s autem, tento týden v dráhové části evropského šampionátu handicapovaných v Praze vyrovnal svoji bilanci z individuálních bitev na paralympiádě v Sydney. Mezi závodníky s podkolenní amputací vyhrál stíhačku i pevný kilometr.

Foto: PRÁVO

Jiří Ježek si troufá i na nepostižené konkurenty.

Článek

Navíc přidal týmové stříbro z olympijského sprintu. Je nejlepším domácím zástupcem na šampionátu. Úspěšně letos zápolil i s nepostiženými. Medaile před ME však plánoval opatrně.

"Potíže jsem měl už v březnu se šlachami, nemohl jsem trénovat, měsíc jsem nic nedělal ani po červnové nehodě. Velkou zátěž jsem střídal s léčením, takže jsem se trošku bál, ale forma, kterou je třeba na dráhu hodně ladit, nakonec přišla," připomíná cyklista, který si při krajském přeboru v časovce potloukl kolena a pochroumal si krční páteř.

V padesátce přes auto

"V padesátikilometrové rychlosti jsem letěl přes auto, které se tam připletlo. Ale vše nakonec dopadlo dobře." Stále ho poněkud děsí pohyb na kole mezi auty. "Nikdy předtím se mi nic takového nestalo, ale řidiči jsou čím dál tím víc bezohlednější, i když tenhle případ byl spíše nešťastnou náhodou."

Vyrovnané bitvy je schopen svádět i s nepostiženými konkurenty. Vlastně až do ME závodil v téhle sezóně jen s nimi. I s vědomím, že nikdo se v pelotonu nemá čas ohlížet na to, zda má či nemá celou končetinu. "Samozřejmě mi nikdo nic nedaruje, obzvlášť když jim beru body," líčí.

Dvakrát v tomto ročníku domácí cyklistické extraligy skončil na lichotivém 20. místě. "To jde," konstatuje. V jednorázovém závodě v Rakousku už dokázal i vyhrát.

Silnice ho láká víc

Přes handicap, který mu přivodilo špatné rozhlédnutí a srážka s náklaďákem, když mu bylo jedenáct, má odvážné plány. Pracuje pro firmu, která vyrábí protézy, ale chce do některého z profitýmů. "I kvůli paralympiádě v Aténách by bylo dobré najít lepší zázemí jako profík," spřádá plány devětadvacetiletý cyklista.

Včera si poodskočil na benefiční golfový turnaj pořádaný na Karlštejně ve prospěch handicapovaných dětí, ale už o víkendu ho čeká silniční část otevřeného ME, tentokrát v okolí Teplic: v sobotu časovka a v neděli hromadný závod se startem i cílem u Oldřichova. "Silnice je pro mě lákavější," tvrdí.

Předešlé výsledky jej staví do role favorita. "V téhle kategorii jsem ale z Čechů sám, takže pojedu proti přesile. Než abych chytal pokusy o únik, domluvil jsem se s jedním z Američanů, že ujedeme. On mě v evropském pořadí nemůže ohrozit, takže proč to neudělat takhle," netají taktiku pro útok na další zlato.

Reklama