Hlavní obsah

Zabriskie se dočkal vítězství v etapovém závodě

Americký cyklista David Zabriskie se po jedenácti letech v profesionálním pelotonu dočkal premiérového prvenství v etapovém závodě. K triumfu v osmidenním podniku Kolem Missouri se devětadvacetiletý jezdec odrazil v páteční časovce, která je jeho silnou zbraní, a o třicetisekundový náskok už o víkendu nepřišel.

Foto: Charlie Riedel, ČTK/AP

Americký cyklista David Zabriskie (uprostřed) se raduje z vítězství v závodě Kolem Missouri.

Článek

"Vítězství v časovce bylo fajn, ale takových byla většina úspěchů v mé kariéře a já vím, že pro ni mám předpoklady. Ale vyhrát celkově bylo něco jiného. To jsem si spíš vždycky říkal, že bych možná mohl... Teď se to stalo a je to fantastické," uvedl Zabriskie. V roce 2005 se stal díky triumfu v zahajovací časovce na Tour de France prvním Američanem, který dokázal v kariéře vyhrát alespoň jednu etapu na všech třech největších světových závodech - vedle Tour ještě na Giru d'Italia a Vueltě.

V závěrečné etapě na okruhu v ulicích Kansas City si Zabriskie za pomoci kolegů ze stáje Garmin-Slipstream pohlídal hlavního rivala Gustava Larssona ze Švédska. Třetí skončil Marco Pinotti. "Musím ocenit, co pro mě chlapci udělali. V posledních dvou dnech se ukázalo, proč se o cyklistice říká, že je to týmový sport," pochválil vítěz týmové spolujezdce.

Cyklistický závod Kolem Missouri - závěrečná 7. etapa (115 km):
1. Gilbert 2:33:11, 2. Pinfold (oba Kan.), 3. Hushovd (Nor.), 4. Eisel (Rak.), 5. Wamsley (USA), 6. Chicchi (It.) všichni stejný čas.
Konečné pořadí:
1. Zabriskie (USA) 22:26:56, 2. Larsson (Švéd.) -30, 3. Pinotti (It.) -42, 4. Zirbel (USA) -44, 5. Cataldo (It.) -1:02, 6. Leipheimer (USA) -1:09.

Reklama