Hlavní obsah

Cyklista Kreuziger dojel druhý v 18. etapě Vuelty

Cyklista Roman Kreuziger dojel druhý v 18. etapě Vuelty. Na velkém třítýdenním závodu se třiadvacetiletý český jezdec prosadil na stupně vítězů poprvé v kariéře. V závěrečném spurtu dnes podlehl Irovi Philipu Deignanovi, s nímž jel závěrečné kilometry v rozhodujícím úniku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Cyklista Roman Kreuziger

Článek

"Jsem spíš naštvaný, vítězství bylo blízko. Takticky jsem ten závěr nezvládl úplně nejlíp. Je to pro mě stejné, jako kdybych byl osmadvacátý. Chtěl jsem mu nastoupit na kostkách, ale nebylo dost sil," komentoval klíčové chvíle etapy český cyklista na svém webu.

"Věděl jsem, že je poměrně rychlý, kluci mi říkali, že snad jezdí i na dráze. Holt mi vítězství nebylo souzeno," povzdechl si Kreuziger, který zaznamenal nejlepší český výsledek na Vueltě od roku 2000, kdy Jan Hruška dojel druhý v královské horské etapě. Tří etapových prvenství dosáhl ve španělském závodu v roce 1997 spurtér Ján Svorada.

Kreuziger se už poněkolikáté během závodu dostal do skupiny uprchlíků, poprvé však vydržel únik až do cíle. Šestnáctičlenná skupina postupně zdolala tři vrchařské prémie, na té poslední zhruba 20 kilometrů před cílem se roztrhala. Peloton už byl v té době zpět o osm minut a bylo zřejmé, že skupinu nedojede.

"Etapu jsem měl vytypovanou už asi čtyři dny. Když se nám podařilo odjet a měli jsme asi tři minuty, věřil jsem, že by to mohlo vyjít. Jenže po 100 kilometrech to vypadalo, že nás dojedou. Začali jsme zase víc šlapat a ti vzadu se zlomili," popsal na svém webu dlouhé kilometry v úniku Kreuziger, jenž mohl ukončit čekání své stáje Liquigas na dílčí úspěch na letošní Vueltě.

Český cyklista si sice nechal odjet Belgičana Gilberta, brzy se ale s další trojicí na čelo dotáhl. Závěrečné kilometry absolvoval devátý muž letošní Tour de France už jen s Deignanem, jenž měl pak v cílové rovince více sil a vybojoval největší úspěch kariéry. Díky tomu poskočil na deváté místo průběžného pořadí.

"Byl jsem pořádně nervózní. Fakt jsem nečekal, že bych mohl vyhrát. V takovéhle situaci jsem mockrát nebyl," řekl agentuře Reuters Deignan, jenž působí mezi profesionály pět let. "Myslel jsem, že Kreuziger zaútočí na kostkách při vjezdu do města, nebo mě přespurtuje na konci, ale nohy mu tak nejely," uvedl šestadvacetiletý Ir.

V průběžném pořadí dnešní etapa příliš změn nepřinesla, vede stále domácí Alejandro Valverde o 32 sekund před Nizozemcem Roberetm Gesinkem. Kvůli zraněním z předchozího dne odstoupil dosud devátý Američan Thomas Danielson.

Vuelta, cyklistický závod - 18. etapa: Talavera de la Reina - Ávila (187 km):
1. Deignan (Ir.) 4:19:14, 2. Kreuziger (ČR) -3, 3. Fuglsang (Dán.) -16, 4. Vázquez -39, 5. Anton (oba Šp.) -41, 6. Cherel (Fr.), 7. Taaramae (Est.), 8. Di Gregorio (Fr.), 9. Hernández, 10. Del Nero (oba Šp.) všichni -42...113. Raboň (ČR) -18:11.
Průběžné pořadí:
1. Valverde (Šp.) 78:56:42 hod., 2. Gesink (Niz.) -32, 3. Sánchez (Šp.) -1:10, 4. Basso (It.) -1:29, 5. Evans (Austr.) -1:51, 6. Mosquera -1:55, 7. Rodriguez (oba Šp.) -5:54, 8. Tiralongo (It.) -6:35, 9. Deignan -7:49, 10. Cobo (Šp.) -10:46 ... 61. Kreuziger -1:19:22, 137. Raboň -2:55:34.

Reklama