Hlavní obsah

Zkušený německý cyklista Hondo vyhrál závod Praha-Karlovy Vary-Praha

PRAHA

Zkušený německý cyklista Danilo Hondo z české profesionální stáje PSK Whirlpool-Author vyhrál 64. ročník jednorázového závodu Praha-Karlovy Vary-Praha. Po 268 kilometrech zdolal ve spurtu slovinského cyklistu Markuse Kunce, třetí projel cílovou páskou další Slovinec Grega Bole.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Německý cyklista Danilo Hondo

Článek

Nejstaršího a nejdelšího českého klasického závodu, který byl zařazen do druhé kategorie mezinárodního kalendáře UCI, se zúčastnilo deset českých a 17 zahraničních sestav. Z nejlepších tuzemských cyklistů chyběli pouze Roman Kreuziger a František Raboň, kteří jsou v pelotonu španělské Vuelty.

Hned po dvaceti kilometrech se od pelotonu odpoutala šestice jezdců s třemi Němci Klausem, Bodenschotem, Barthem, Pávkem ze Sparty Praha, Švýcarem Langem a Polákem Zajkowskim. Ostatní nebrali tento únik nijak vážně, a tak náskok sexteta narůstal. Největší rozdíl byl na devadesátém kilometru, kdy uprchlíci měli k dobru téměř sedmnáct minut.

Teprve po obrátce v Karlových Varech a po stoupání na vrchařskou prémii na Panorámce zvýšil peloton především zásluhou stáje PSK Whirlpool-Author tempo a náskok se začal ztenčovat. Ještě na 189. kilometru měli uprchlíci náskok tři minuty, ale krátce po dvoustém kilometru je ostatní pohltili.

Rozhodující akce se zrodila necelých dvacet kilometrů před cílem. Nástup Honda stačil zachytit jen Kunc a jeho krajan Miholjevič. Ten však v závěrečných okruzích v okolí Strahovského stadionu ostrému tempu dvojice překvapivě nestačil a odpadl, takže na vítězství zůstali dva adepti. V posledních desítkách metrů měl jasně více sil Hondo, který nakonec přijel s dvousekundovým náskokem, na třetím místě přivedl šestici jezdců Bole.

Reklama

Související témata: