Hlavní obsah

Cyklokrosař Štybar doufá, že nabitou sezónu zakončí titulem mistra světa

PRAHA

Novou sezónu začal cyklokrosař Zdeněk Štybar skvěle. Hned při svém prvním závodě dojel na stupních vítězů, v belgickém Neerpeltu nestačil třiadvacetiletý závodník jen na úřadujícího mistra světa Nielse Alberta. Nyní se česká jednička představí dvakrát doma na závodech Českého poháru. A v lednu se pokusí na světovém šampionátu v Táboře získat titul mistra světa.

Foto: Petr Horník, Právo

Zdeněk Štybar

Článek

V neděli začala cyklokrosaři Zdeňku Štybarovi nová sezóna. V hvězdně obsazeném závodě v belgickém Neerpeltu nestačil český závodník pouze na úřadujícího mistra světa Nielse Alberta a dojel na výborném druhém místě. "Letos jsem začal s přípravou o něco později. Vynechal jsem i první závod a startoval jsem až minulou neděli v Neerpeltu. Myslím, že to byla dobrá volba," prohlásil na tiskové konferenci úřadující vicemistr světa Zdeněk Štybar.

Představí se také doma

Nyní se Zdeněk Štybar představí také českému publiku. V sobotu 26. září se zúčastní závodu Českého poháru TOI TOI CUP ve Stříbře a o dva dny později bude  připraven na startu v Podbořanech. "Na závody doma se už moc těším, je to pro mě dvojnásobná motivace. V Belgii sice mám hodně fanoušků, ale nejde to srovnávat se startem před domácím publikem," přiznal rodák z Plané.

Ze sobotního závodu ve Stříbře má ale dvojnásobný mistr světa do třiadvaceti let trochu obavy. "Pojedu kousek od domova, přijde se na mě podívat hodně známých, kteří budou očekávat, že vyhraji. Takže jsem z toho trochu nervózní. Nerad bych skončil na desátém místě, udělám vše pro dobrý výsledek," řekl jezdec týmu Telenet-Fidea.

Ve Stříbře se měl vedle Zdeňka Štybara objevit také trojnásobný mistr světa Erwin Vervecken. Nakonec ale nepřijede. "Mrzí mě to, že Erwin musel na poslední chvíli svou účast odříct. I tak tam ale bude hodně dobrých Belgičanů a Švýcarů. Takže konkurence bude veliká."

O necelý týden později vypukne také seriál Světového poháru. První závod se pojede 4. října v Itálii, v neděli 18. října přivítá druhý podnik SP Plzeň. "Byl jsem v kontaktu s organizátory kvůli trati. Myslím, že se mají diváci na co těšit, je perfektně připravená. Ještě dnes odpoledne si ji vyzkouším," řekl třiadvacetiletý závodník.

Šance nominovat se na olympiádu tu je

Vrcholem cyklokrosové sezóny bude tradičně světový šampionát, který se poslední lednový víkend uskuteční v Táboře. "Bude to moje premiéra na mistrovství světa doma, protože v Táboře v roce 2001 jsem ještě nestartoval. Budu mít extra motivaci, protože nevím, jestli se dalšího šampionátu v České republice ještě zúčastním. I když doufám, že ano. Ale stát se může cokoliv. Byl bych tedy moc šťastný, kdyby se mi povedlo zvítězit," netajil se přáním Štybar.

Skvělý cyklokrosař však nesní jen o titulu mistra světa. Rád by se představil také na olympijských hrách v Londýně 2012. A tak začal trénovat a závodit na také na bikových okruzích. "Řekl jsem si, že to zkusím. Odjel jsem asi šest nebo sedm závodů, abych zjistil, jestli na to mám. A myslím, že šance tam je. Tak ji chci využít," zamýšlel se nad svou bikovou budoucností Štybar. "V příštím roce asi o mnoho víc závodů nestihnu, ale určitě chci sbírat zkušenosti dál, abych se mohl poprat o nominaci na olympiádu," uzavřel Zdeněk Štybar.

Reklama