Hlavní obsah

Valverde opět čelí snahám o zákaz startu na MS, vadí Italům

MENDRISIO

Stejně jako před dvěma lety ve Stuttgartu čelí i letos ve švýcarském Mendrisiu španělský cyklista Alejandro Valverde snahám o zákaz účasti na mistrovství světa. Vítěz nedávné Vuelty čelí od roku 2006 podezření z dopingu, poté co se jeho jméno objevilo na seznamu lékaře Eufemiana Fuentese, jehož odhalila antidopingová operace Puerto.

Článek

Valverde byl za své zapletení do aféry potrestán zatím jen italskou federací, která mu letos zakázala dva roky závodit v zemi. Italové se nyní snaží zabránit devětadvacetiletému Španělovi i v účasti na MS, Mezinárodní cyklistická unie (UCI) však podle svého prezidenta Pata McQuaida jeho startu zamezit nemůže.

"Pravidla říkají, že Valverde může startovat, a my musíme pravidla ctít," řekl McQuaid agentuře AP. Španělský cyklista se totiž proti své suspendaci v Itálii odvolal k arbitráži CAS v Lausanne. "CAS rozhodne až později a my to budeme respektovat. Když Valverde v neděli vyhraje, tak prostě vyhraje. Počkáme na CAS," dodal prezident unie.

Pokud by CAS rozhodla v neprospěch jezdce, dá se očekávat, že UCI rozšíří dvouletý trest celosvětově a anuluje všechny jeho výsledky dosažené od květnového verdiktu Italů. Valverde se brání tím, že Italský olympijský výbor nemá právo rozhodovat o jeho případu a využívat důkazů ze Španělska. Právě vzorky krve získané při operaci Puerto porovnané s jeho DNA vedly v k potrestání v Itálii.

Na CAS se kvůli Valverdemu obrátila v samostatně podaném odvolání i UCI společně se Světovou antidopingovou agenturou WADA, které se snaží donutit španělskou federaci, aby začala v případu jednat. Španělé považují svou cyklistickou hvězdu za nevinnou a před dvěma lety se kvůli tomu dostali do sporu s UCI, která chtěla zabránit Valverdemu ve startu na MS. Arbitráž však tehdy rozhodla v jezdcův prospěch.

Španělská reprezentace se ubytovala podobně jako většina účastníků šampionátu v různých italských městech, protože Mendrisio leží bezprostředně u italských hranic. Španělé rozbili svůj stan v Comu, ale kvůli italským výpadům vůči Valverdemu svoji adresu změnili. Celý tým se přestěhoval do Švýcarska a bydlí v Grand hotelu Eden v Luganu, kde cítí větší klid.

Cyklistický univerzál s vrchařskými, časovkářskými i spurtérskými schopnostmi bude v nedělním závodu s hromadným startem patřit k adeptům na zlato. Zatím má z MS ve sbírce dvě stříbra a bronz.

Reklama