Hlavní obsah

Cyklistická unie pokračuje v boji proti užívání vysílaček

MENDRISIO

Mezinárodní cyklistická unie (UCI) opět přitvrdila ve své snaze omezit používání vysílaček pro komunikaci jezdců s vedením stájí. Ve čtvrtek totiž odsouhlasila kalendář, podle kterého budou vysílačky postupně mizet ze závodů.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Cysklistika - ilustrační foto

Článek

"Členové komise zastávají názor, že vysílačky nejdou dohromady s charakterem cyklistiky. Také vzali v potaz připomínky mnoha lidí ze sportu, kteří si přejí zakázání radiokomunikace," uvedla UCI v prohlášení.

Unie už zakázala používání vysílaček na závodech juniorů a jezdců do 23 let. Letos se také bez nich také měly jet dvě etapy Tour de France. Cyklisté ale na protest jeli v 10. etapě pomalu a nezávodili a UCI svůj záměr přehodnotila.

Zatímco podle odpůrců používání vysílaček ubírá závodům na dramatičnosti, podle zastánců naopak informace od stájí zvyšují bezpečnost cyklistů na trati.

"Je tam mnoho aut, motorek, kamer... Zákaz je naprosto neoprávněný a nemůžeme ho přijmout," citovala agentura AP Johana Bruyneela, který byl jako šéf někdejší stáje US Postal (později Discovery) u osmi triumfů na Tour de France.

Reklama