Hlavní obsah

Cyklisty čeká povinné školení o dopingu

LUGANO

Mezinárodní cyklistická unie (UCI) v pátek ve švýcarském Luganu představila vzdělávací antidopingový program, který musí absolvovat všichni profesionální cyklisté, jinak nebudou moci závodit. Projekt se jmenuje "Opravdový šampión nebo podvodník?".

Článek

Všichni cyklisté musí do 30. června absolvovat příslušné školení, nebo přijdou o registraci. Program bude k dispozici na DVD a na webu v pěti jazycích. Jezdcům vysvětlí, jak probíhá antidopingové testování a k dispozici bude i seznam zakázaných látek. Cyklistům bude mimo jiné také vysvětleno, jak získat nezávadné léky a jak informovat komisaře o místech pobytu kvůli mimosoutěžním kontrolám.

"Vzdělávání je stejně důležité jako samotné testování," řekla agentuře AP šéfka antidopingové komise UCI Anne Gripperová. "Už se nikdo nebude moci vymluvit, že nevěděl, že tenhle lék obsahuje zakázané látky. Cyklisté musí vzít veškerou zodpovědnost za své činy," dodala.

Projekt podpořila i unie jezdců (CPA). "Pro mladou generaci je to skvělá věc. Možná jsme něco takového měli zavést už před deseti lety," prohlásil její prezident Cedric Vasseur.

UCI projekt navrhla norská antidopingová agentura a unie do něj investovala 150 000 eur (3,7 miliónu korun). Navíc i nadále pracuje na systému biologických pasů, jehož provoz vyjde ročně na téměř pět miliónů eur.

Reklama