Hlavní obsah

Cyklistickou mistryní světa je Italka Guderzová

Cyklistickou mistryní světa se stala pětadvacetiletá Italka Tatiana Guderzová. Za ní v sobotu ve švýcarském Mendrisiu skončily Nizozemka Marianne Vosová a další Italka Noemi Canteleová. Česká reprezentantka Martina Růžičková závod nedojela.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Italka Tatiana Guderzová je cyklistickou mistryní světa

Článek

V úvodu druhého stoupání měla defekt, peloton jí odjel a Růžičková přes veškerou snahu soupeřky již nedostihla. Čtyři okruhy kroužila za pelotonem a poté svou snahu vzdala.

"Moc jsem chtěla závod dokončit. Po defektu jsem se snažila peloton dojet, ale bohužel se mi to nepodařilo. Jsem hodně smutná. Nevyšla mi časovka a toužila jsem se ukázat alespoň v dnešním závodě. Škoda," řekl ČTK Růžičková.

Teplé dny v Mendrisiu vystřídal chlad a nepříjemný déšť. Do sychravého počasí vyrazilo 127 cyklistek vstříc devíti okruhům o celkové délce 124,2 kilometru.

Italské cyklistky byly nejaktivnější

Přibližně v polovině závodu se vytvořila v čele přibližně padesátičlenná skupina, která se v každém ze dvou stoupání tenčila. Na 80. kilometru měla již jen třicet závodnic. V té době zaútočila Canteleová, s níž se do úniky vydaly Britka Pooleyová, Němka Arndtová a padesátiletá francouzská legenda Ciprelliová-Longová, která získala první zlato na mistrovství světa již v roce 1985, tedy v době, kdy většina jejich dnešních soupeřek ještě nebyla na světě.

Kvarteto spolu vydrželo jeden okruh. Pak pokračovala v samostatné akci Canteleová, která před pěti lety skončila na MS stříbrná, zatímco ostatní tři závodnice dojela patnáctičlenná skupina. Té záhy neodolala ani Italka.

Italské cyklistky byly nejaktivnější a nakonec slavily úspěch. V prvním stoupání v závěrečném kole nastoupila Guderzová, ale rychle se na ni dotáhly Vosová, Canteleová a šampionka z časovky Američanka Armstrongová. Na další útok Guderzové již toto trio nezareagovalo. Italka získala rychle dvacetisekundový náskok, který uhájila až do cíle. Nejvíce se ji snažila dostihnout Vosová. Mistryně světa z roku 2006 ale neuspěla a se zbylou dvojicí spurtovala o druhé místo, které vybojovala potřetí za sebou. Na Armstrongovou zbyla čtvrtá příčka.

MS v silniční cyklistice v Mendrisiu (Švýcarsko):
Ženy - závod s hromadným startem (124,2 km):
1. Guderzová (It.) 3:33:25, 2. Vosová (Niz.), 3. Canteleová (It.), 4. Armstrongová (USA) všechny -19, 5. Ziliuteová (Lit.), 6. Arndtová (Něm.) obě -1:07, ...Růžičková (ČR) nedokončila.

Reklama