Hlavní obsah

Cyklistická Astana může mít problémy se získáním licence ProTour

MENDRISIO

Kazašský cyklistický tým Astana může mít pro příští sezónu problémy se získáním licence UCI ProTour, která zajišťuje automatickou pozvánku na nejvýznamnější závody. Jak uvedl prezident cyklistické unie Pat McQuaid, nevypadá licenční řízení pro stáj Španěla Alberta Contadora příliš nadějně.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Španělský cyklista Alberto Contador ze stáje Astana

Článek

"Po všem, co jsem slyšel od licenční komise, není Astana v příliš dobré situaci," uvedl McQuaid v sobotu během mistrovství světa ve švýcarském Mendrisiu.

Stáj Astana prochází po dvou letech velkými změnami. Odešel belgický manažer Johan Bruyneel, jenž následoval Američana Lance Armstronga do nového týmu RadioShack. Vedle Bruyneela si s sebou Armstrong odvedl do RadioShacku sedm kolegů z Astany včetně krajana Leviho Leipheimera.

Do kazašského týmu se naopak vrátil po pauze za doping Alexandr Vinokurov, kolem nějž byla původně stáj sestavena, a namířeno zpět má údajně také další dopingový hříšník Andrej Kašečkin. Právě to by mohlo být důvodem k váhání licenční komise UCI, zvlášť když Vinokurov usiluje podle agentury SID i o pozici manažera.

Smlouvu ještě na sezónu 2010 má v Astaně dvojnásobný vítěz Tour de France Contador, jenž však veřejně prohlašuje, že by rád z týmu odešel.

Reklama

Související témata: