Hlavní obsah

Kontroverzní cyklista Vandenbroucke zemřel při dovolené v Africe

BRUSEL

Bývalý špičkový belgický cyklista Frank Vandenbroucke zemřel během dovolené v Senegalu na plicní embolii. Bylo mu 34 let. O jeho smrti v pondělí informovala agentura AFP.

Článek

Vandenbroucke platil za velkou naději belgické cyklistiky, ale očekávání nedokázal zcela naplnit. Přesto patřil v 90. letech minulého století mezi hvězdy profesionálního pelotonu, v němž vybojoval v letech 1994 až 2002 celkem 51 vítězství.

Na vrcholu sil byl v roce 1999, kdy slavil osm triumfů včetně prvenství v závodu Světového poháru Lutych-Bastogne-Lutych a vyhrál dvě etapy na Vueltě. Sezónu zakončil na třetím místě světového žebříčku.

Během své kariéry čelil podezření z dopingu. V roce 2002 byl v jeho hotelovém pokoji nalezen krevní dopingový prostředek EPO, kvůli čemuž pak nesměl půl roku závodit. Také při prohlídce ve Vandenbrouckově domě byly nalezeny zakázané podpůrné látky, za což dostal před čtyřmi roky pokutu 250 000 eur.

Problémy měl cyklista i v osobním životě. Předloni se pokusil o sebevraždu poté, co ho opustila manželka. Podle přátel trpěl často depresemi. Vrátil se k cyklistice a jezdil na menších závodech. Letos na jaře dokonce vyhrál ve Francii časovku.

Reklama