Hlavní obsah

Contadorovu stáj Astana zachrání kazašská státní firma

ALMATY

Cyklistická stáj Astana zřejmě vyřešila své existenční problémy. Nejlepší tým letošní Tour de France, za který jezdí i vítěz slavného závodu Španěl Alberto Contador, se dohodl na tříleté spolupráci s kazašskou státní firmou Samruk-Kazyna.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Finanční podmínky kontraktu nejsou známy. Podle šéfa kazašské cyklistiky Nikolaje Proskurina však nový sponzor zažehná finanční problémy Astany, kvůli nimž hrozilo, že stáj nezíská licenci UCI ProTour, která zajišťuje automatickou pozvánku na nejvýznamnější závody.

"Budou generálním sponzorem a vezmou na sebe veškeré výdaje," řekl agentuře AP Proskurin. Samruk-Kazyna je holdingová společnost, která zahrnuje významné kazašské firmy včetně ropné a plynařské firmy Kazmunaigas a aerolinií Air Astana.

Astana měla během sezony potíže dokonce s vyplácením jezdců a její závodníci v čele s americkou hvězdou Lancem Armstrongem kvůli tomu veřejně protestovali přímo v průběhu Giro d'Italia. Proto dostal tým příkaz předložit do poloviny října finanční záruky.

Na vyřešení situace kolem stáje, která se v posledních letech zasloužila o zviditelnění Kazachstánu, měl velký zájem i prezident země Nursultan Nazarbajev.

Zatímco Armstrong Astanu opustil, dvojnásobný vítěz Tour Contador má ve stáji kontrakt ještě na příští rok.

Reklama