Hlavní obsah

Cyklisty za rok na Tour de France čeká pyrenejská "cesta smrti"

PAŘÍŽ

Cyklisty příští rok na Tour de France čeká hned dvakrát slavné stoupání na Tourmalet. Jezdci zamíří také na další pyrenejské vrcholky - Peyresourde, Aspin a Aubisque, čímž chtějí organizátoři oslavit 100 let od ročníku, v němž peloton vyrazil do pohoří na hranicích Francie a Španělska poprvé.

Foto: Bogdan Cristel , Reuters

Alberto Contador (vlevo) a třetí Lance Armstrong na stupních vítězů

Článek

Trasa slavného závodu byla odhalena při slavnostním ceremoniálu v Paříži. Zúčastnil se ho i letošní vítěz Alberto Contador a jeho bývalý kolega ze stáje Astana, třetí muž letošní Tour a sedminásobný šampion Lance Armstrong. Přítomen byl také druhý jezdec konečného pořadí Andy Schleck z Lucemburska.

Čtveřice náročných pyrenejských stoupání, přezdívaná "cesta smrti", čeká na cyklisty během jedné etapy poprvé po 41 letech. Naposledy se tak stalo v roce 1969, kdy se z vítězství po 140 kilometrech v sólovém úniku radoval legendární Eddy Merckx.

Tour poprvé zamířila do Pyrenejí v roce 1910 a i tehdy cyklisté zdolali během 326,7 km dlouhé etapy Peyresourde, Aspin, Tourmalet a Aubisque. Tehdejší vítěz a následně i držitel žlutého trikotu Francouz Octave Lapize po dojezdu do cíle označil organizátory za vrahy.

Tourmalet (2150 m) je při Tour nejvytíženějším stoupáním. Peloton na něj zamířil celkem v 73 případech, jen jednou však hostil konec etapy. Celkem na jezdce příští rok čeká 23 stoupání, tedy o tři víc než letos. "Chtěli jsme, aby byl závod po celou dobu nevypočitatelný," citovala agentura AP ředitele Tour Christiana Prudhomma s tím, že letošní ročník divákům příliš velké drama nenabídl.

Příští ročník bude podle Armstronga vyrovnanější

Podle Armstronga byla menší dramatičnost způsobena i týmovou časovkou, která letos v programu chybí. "Bude to mnohem otevřenější, protože časovka družstev hodně lidí vyřadila (z boje o celkové vítězství). Letos tak byli tři čtyři lidi, kteří mohli Tour vyhrát, příští rok půjdeme do hor s deseti adepty," uvedl osmatřicetiletý Armstrong, jenž letos při svém návratu skončil třetí.

V programu nejenže chybí týmová časovka, ale i individuální jízda proti chronometru je jenom jedna, a to v předposlední den. "Vzhledem k mým letošním výsledkům bych měl být rád, že jich je míň," uvedl Armstrong, jenž v obou letošních časovkách jasně prohrál s pozdějším celkovým vítězem Contadorem.

Kvůli zvýšení dramatičnosti se také po šestileté pauze na Tour vrátí dlažební kostky, které budou jezdcům znepříjemňovat život zejména v úvodních etapách. "Nějaké ztráty budou, ale nezařadili jsme kostky proto, aby na nich jezdci popadali, ale aby oddělily zrno od plev," dodal Prudhomme. "Je to hodně netradiční start Tour. Bude to těžký závod," dodal Armstrong, jenž se na příští Tour představí jako kapitán svého nového týmu RadioShack.

Tour odstartuje příští rok 3. července osmikilometrovým prologem v Rotterdamu. Finišovat se bude o 22 dnů později tradičně v Paříži na Champs Elysées, jezdce čeká celkem 3596 kilometrů.

Program Tour de France 2010 (celkem 3596 km):
3. července: prolog v Rotterdamu (8 km),
4. července - 1. etapa: Rotterdam - Brusel (224 km),
5. července - 2. etapa: Brusel - Spa (192 km),
6. července - 3. etapa: Wanze - Arenberg Porte du Hainaut (207 km),
7. července - 4. etapa: Cambrai - Remeš (150 km),
8. července - 5. etapa: Épernay - Montargis (185 km),
9. července - 6. etapa: Montargis - Gueugnon (225 km),
10. července - 7. etapa: Tournus - Station des Rousses (161 km),
11. července - 8. etapa: Station des Rousses - Morzine Avoriaz (189 km),
12. července: volný den,
13. července - 9. etapa: Morzine Avoriaz - Saint-Jean-de-Maurienne (204 km),
14. července - 10. etapa: Chambéry - Gap (179 km),
15. července - 11. etapa: Sisteron - Bourg les Valence (180 km),
16. července - 12. etapa: Bourg de Peage - Mende (210 km),
17. července - 13. etapa: Rodez - Revel (195 km),
18. července - 14. etapa: Revel - Ax 3 Domaines (184 km),
19. července - 15. etapa: Pamiers - Bagnéres de Luchon (187 km)
20. července - 16. etapa: Bagnéres de Luchon - Pau (196 km),
21. července: volný den,
22. července - 17. etapa Pau - Col du Tourmalet (174 km),
23. července - 18. etapa Salies de Béarn - Bordeaux (190 km),
24. července - 19. etapa: Bordeaux - Pauillac (časovka na 51 km),
25. července - 20. etapa: Longjumeau - Paříž (105 km).

Reklama