Hlavní obsah

Astana nemá licenci, Contador proto může odejít

Vítěz Tour de France Alberto Contador může odejít ze stáje Astana. Kazašský tým nedostal licenci pro účast v elitním seriálu ProTour a v takovém případě pravidla cyklistické unie UCI umožňují španělskému jezdci tým bez sankcí opustit navzdory platné smlouvě do konce příštího roku.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Španělský cyklista Alberto Contador oslavuje vítězství v 15. etapě Tour de France.

Článek

UCI v pátek zveřejnila seznam týmů s licencí ProTour a vedle Astany mezi nimi například chybí i Caisse d'Epargne, Saxo Bank a Euskaltel Euskadi. Důvody UCI nezveřejnila, spekuluje se o chybějících finančních zárukách. Všechny stáje však mohou dodat potřebné dokumenty ještě do 20. listopadu a dostat licenci.

První uzávěrka přihlášek ale byla už 20. října a právě díky tomu může Contador odejít. Pokud totiž do té doby tým nedodal všechny dokumenty pro registraci v seriálu ProTour, může jezdec stáj beztrestně opustit. "Pokud takové pravidlo existuje, musíme prozkoumat všechny možnosti, které nám nabízí," uvedl Contadorův bratr a agent Fran.

Šestadvacetiletý Contador už v minulosti několikrát prohlásil, že chce z Astany odejít kvůli obavám o její sílu. Tým totiž po sezoně opustil manažer Johan Bruyneel i Lance Armstrong a spolu s nimi odešlo do nového týmu RadioShack několik cyklistů. Zájem o Contadorovy služby projevily Quick Step a Garmin-Slipstream.

Reklama