Hlavní obsah

Machačová i Kozlíková dojely na SP ve scratchi v elitní desítce

MANCHESTER

České reprezentantky v dráhové cyklistice Jarmila Machačová a Lada Kozlíková se v úvodním závodu Světového poháru v Manchesteru prosadily na bodovaná místa. Ve scratchi v pátek dojela Machačová šestá a Kozlíková obsadila sedmou pozici. Pro jeden bod za desáté místo si dojel Milan Kadlec v bodovacím závodu.

Článek

Machačové se podařilo spolu s další pěticí závodnic získat kolo náskoku. "V úniku ale byla nejaktivnější, ostatní se za ní prakticky jen vezly. Přestože byla asi dnes nejlepší, tak jí ale ty síly chyběly na závěrečný spurt," řekl šéf dráhové komise Českého svazu cyklistiky Jan Kopač.

Velmi dobře zajela i Kozlíková, která sice v úniku chyběla, ale v závěrečném spurtu byla ze všech startujících nejrychlejší.

Smůlu měl mistr Evropy ze sprinterského omnia Denis Špička. V prvním kole keirinu skončil těsně třetí, tedy na prvním nepostupovém místě, a v opravě spadl. K zemi jej poslal Francouz Adrien Doucet.

Ve stíhacím závodu na čtyři kilometry dominoval Brit Geraint Thomas. V kvalifikaci zajel čas 4:15,015, o dvě sekundy rychlejší než Dominique Cornu z Belgie. Ve finálové jízdě pak svého belgického soupeře po třech čtvrtinách závodu dostihl.

V bodovacím závodu si vedl nejlépe domácí cyklista Chris Newton, v keirinu pak jeho krajan Chris Hoy. Mezi muži se tak dnes na počest vítězů hrála výhradně britská hymna.

Úvodní závod SP v dráhové cyklistice v Manchesteru:
Muži:
Stíhací závod na 4 km:
Finále: Thomas (Brit.) - Cornu (Belg.) dostižen, o 3. místo: Šedov (Ukr.) 4:25,902 - Muntaner (Šp.) 4:28,609, další pořadí: 5. Jeršov (Rus.), 6. Van der Zwet (Niz.).
Keirin:
Finále: 1. Hoy (Brit.), 2. Volikakis (Řec.), 3. Levy (Něm.), 4. Niblett (Jam.), 5. Schmidt (Niz.), 6. Ceci (It.), ...Špička (ČR) vyřazen v opravách.
Bodovací závod:
1. Newton (Brit.) 37 bodů, 2. Ho Ting Kwok (Hong.) 33, 3. Kluge (Něm.) 33, 4. Bujko (Pol.) 31, 5. Schep (Niz.) 29, 6. Mori (Jap.) 27, ...10. Kadlec (ČR) 22.
Ženy:
Scratch: 1. Gossová (Austr.), 2. Romaňutová (Rus.), 3. Oldsová (USA), 4. Armstrongová (Brit.), 5. Koedoorová (Niz.), 6. Machačová, 7. Kozlíková (obě ČR).

Reklama