Hlavní obsah

Umělci zdobili kola legendárního Armstronga, prodej vynesl 22 miliónů

NEW YORK

Sedm kol, která pro sedminásobného vítěze Tour de France Lance Armstronga vyzdobili přední světoví umělci v čele s Damianem Hirstem, vynesla v dražbě v New Yorku 1,25 miliónu dolarů (asi 22,5 miliónu korun).

Článek

Nejvíce Armstrongově charitativní nadaci vydělalo růžovo-bílé kolo, k jehož výzdobě slavný britský výtvarník Hirst použil skutečné motýly. Stroj, na němž sedmatřicetiletý Američan letos přijel v poslední etapě Tour do Paříže, bylo prodáno za půl miliónu dolarů.

"Každý z umělců obětoval svůj čas pro dobrou věc," citoval server cyclingnews.com Armstrongovo prohlášení. "Díky penězům, které vybereme, můžeme upozornit na rakovinu, stigma, se kterým uzdravení lidé žijí, a také sponzorovat výzkum léčby," uvedl Američan, který zákeřnou nemoc v minulosti překonal.

Kolo od Briana Donnellyho, na němž si Armstrong při závodě Castilla a León zlomil klíční kost, bylo vydraženo za 160 000 dolarů. Časovkářské speciály pro Tour od Jošimoto Nary a Marka Newsona vynesly 200 000 respektive 110 000 dolarů a stroj pro Giro d'Italia od Kennyho Scharfa 45 000 dolarů.

Kolo Sheparda Faireyho vyneslo 110 000 dolarů a časovkářský speciál Trek, který při závodu Kolem Kalifornie ukradli zloději a později byl vrácen, vydělal 130 000 dolarů.

Reklama