Hlavní obsah

Washington má zájem o start cyklistického Gira d'Italia

MILÁN

Jeden z příštích ročníků cyklistického závodu Giro d'Italia by mohl mít start ve Washingtonu. Jak potvrdil středečnímu vydání listu Gazzetta dello Sport ředitel závodu Angelo Zomegnan, jde ze strany americké metropole o konkrétní zájem.

Článek

"Už nějaký čas se zaobíráme myšlenkou odstartovat Giro ve Spojených státech. A teď je tady konkrétní zájem ze strany města Washington," uvedl Zomegnan.

Snaha Washingtonu pořádat slavnostní zahájení jednoho z nejslavnějších světových závodů má podporu z nejvyšších míst. Starosta města Adrian Fenty je totiž velkým fanouškem cyklistiky a aby se udržel ve formě, věnuje se triatlonu.

Pokud by skutečně Giro zahajovalo ve Washingtonu, s největší pravděpodobností by nezůstalo jen u prologu. Další dvě nebo tři etapy na východním pobřeží by mohly peloton zavést do Filadelfie, kde se dříve konal americký cyklistický šampionát, nebo dokonce do New Yorku.

Největšími protivníky organizátorů Gira ve snaze stát se prvním závodem ze tří velkých Tour se startem mimo Evropu by byly finanční náklady, délka cesty a problémy s přizpůsobením se jinému časovému pásmu. Cyklisty a jejich doprovod by čekal při návratu do Itálie osmihodinový let, navíc by se museli vyrovnat s posunem o šest hodin.

Giro poprvé odstartovalo ze zahraničí před 44 lety, kdy se peloton vydal ze San Marina. Příští rok začne závod v Amsterodamu.

Reklama

Související témata: