Hlavní obsah

Kreuziger: Můj cíl nemusí být pouze Tour

PRAHA

Potřetí v řadě vyhrál závodník italské stáje Liquigas Roman Kreuziger anketu Král cyklistiky. Letos triumfoval ve 45. ročníku naprosto přesvědčivě, mezi prvním a druhým místem šlo o největší bodový rozdíl za posledních patnáct let. Je vidět, že lidi, kteří hlasovali, hodně sledovali Tour de France a to moje deváté místo si považují,“ řekl Kreuziger.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Roman Kreuziger s korunou pro vítěze ankety Král cyklistiky

Článek

Byla vaše letošní sezóna nejlepší v kariéře?

Určitě. Mým cílem byla první desítka na Tour, to jsem splnil. K tomu vítězství na Romandii, jak v etapě, tak celkově. Třetí místo na Kolem Švýcarska, druhé místo v etapě na Vueltě.

Obsadil jste i druhé místo v prestižním jednorázovém závodě Klasika San Sebastian. Co pro vás znamenalo?

Hodně si toho vážím, protože kromě titulu na mistrovství světa mezi juniory jsem nikdy jednorázovku tak dobře nezajel. Proto se v příští sezóně chci hned v úvodu sezóny zaměřit na klasiky v Belgii, kde má dobrý výsledek ohromnou hodnotu. Rád bych se tam ukázal v co nejlepším světle. Není třeba se zaměřovat jen na etapové závody.

Jaký byl nejhorší okamžik v uplynulé sezóně?

Střevní potíže na Tour de France a pád na mistrovství světa. Z toho jsem se pořádně vyhrabal až před deseti dny, protože kromě kolena jsem měl i naražená žebra.

Roman Kreuziger (vlevo) přebírá od pražského primátora Pavla Béma korunu pro vítěze ankety Král cyklistikyfoto: Právo/Petr Hloušek

Užíváte si nyní volno bez kola?

Na kole zatím nejezdím, ale už jsem začal třeba chodit do posilovny a příští týden bych k tomu rád přidal i horské kolo. Občas chodím i na hokejové tréninky, ale dávám si pozor na zranění.

Máte od týmu některé sporty zakázané?

Třeba sjezdové lyžování moc nedoporučují. Ale mě ho těžko mohou zakazovat, když lyžuji od tří let. Jenže třeba takový můj stájový kolega Nibali viděl sníh poprvé v životě vloni na soustředění, takže u něj by to asi na sjezdovce skončilo špatně...

Co vás čeká v nejbližších dnech?

Na přelomu listopadu a prosince máme první soustředění na St. Pellegrinu, ale tam budeme jen dostávat nová kola, absolvujeme týmové focení a možná budeme chodit po horách. Já chci na kole začít jezdit po návratu a od 10. prosince jedeme najíždět první kilometry do Španělska. Tam budeme jezdit tak tři čtyři hodiny denně, abychom shodili nějaká nadbytečná kila před Vánocemi.

Roman Kreuziger s korunou pro vítěze ankety Král cyklistikyfoto: Právo/Petr Hloušek

Už máte jasno o závodním programu?

Předběžně ho znám, ale po dohodě s týmem ho zveřejníme až 10. prosince. Můžu prozradit jen to, že začnu závodit o něco později než letos, někdy koncem února.

Bude znovu vrcholem Tour de France?

Ještě měsíc zůstanu tajemný... V tuto chvíli nebudu říkat, že by mým cílem musela být pouze Tour. Je i spousta jiných krásných závodů, které není potřeba vylučovat.

V Liquigasu máte smlouvu ještě na příští rok. Kdy začnete řešit svou budoucnost?

V květnu nebo červnu příštího roku už bych rád věděl, kde budu působit následující sezónu. Ale teď je předčasné se o tom bavit.

Reklama