Hlavní obsah

Štybara prý nakoply vítězné závody z minulého týdne

Osm dnů, tři starty a tři vítězství - taková je bilance posledních závodů českého cyklokrosaře Zdeňka Štybara. Před týdnem vybojoval prvenství v závodu seriálu GVA v Hasseltu, o den později vyhrál Superprestige v Hamme-Zogge a v sobotu do třetice triumfoval na belgické trati, když si připsal vítězství v závodu Světového poháru v Koksijde.

Foto: Petr Horník, Právo

Cyklokrosař Zdeněk Štybar

Článek

"Dá se říci, že je to můj nejlepší týden v kariéře. Nikdy jsem toho nevyhrál více, nikdy tak vysoko nedosáhl," řekl ČTK Štybar, který je dvojnásobným mistrem světa jezdců do 23 let a na posledních dvou šampionátech vybojoval stříbro v kategorii elite.

Závod v Koksijde označil za velmi těžký. "Já si myslím, že je jeden z nejtěžších v celé sezoně. Celé kolo se jede na písku. Je to o koordinaci, síle, nástupech, výbušnosti i sprintu. Je to nejkomplexnější cyklokros," uvedl český reprezentant.

Závod připomínal přesýpací hodiny, jeden únik střídal druhý. "Zkoušel jsem odjet já, Nijs, Albert a další, ale pokaždé se to sjelo. Ještě v posledním kole jsme byli odjetí spolu s Nijsem, ale nakonec nás do spurtu šlo pět. Já začal z první pozice, ale přeskakoval mi řetěz, takže jsem musel ještě sto metrů před cílem přehazovat. Proto byl ten odstup před Nijsem tak minimální," řekl jezdec stáje Fidea k těsnému spurtu.

Zjistil, že může vyhrávat i na písku

Dvě výhry o minulém víkendu jej prý pořádně nakoply. "Nabudilo mě to, uvědomil jsem si, že jsem schopný vyhrávat. To je přesně to, co závodník potřebuje. To půlprocento důvěry, být v klidu celý závod. Nepanikařit, když někdo odjede či se udělá chyba," nastínil jeden z důvodů vítězné série.

V úvodu sezóny byl suverénem úřadující mistr světa Niels Albert z Belgie, dnes se však nedostal ani na stupně vítězů. "Ono je jiné, když se zpočátku jede jeden závod týdně, oproti nynější fázi sezony. Nyní jsou dva těžké závody o víkendu, má to jiné grády. Hodně záleží na tom, kdo jak má natrénováno, a mně pomohlo, že jsem byl na Mallorce a najezdil objemy síly v kopcích," pokračoval Štybar.

To, že vyhrál závod Světového poháru po dvou letech, má pro něj obrovský význam. "Je to pro mě hrozně důležité. Za dva roky se zde jede mistrovství světa a to vítězství mě posiluje. Vím, že můžu vyhrávat i na písku, a to je důležité," podotkl Štybar.

Na vrcholu formy stále ještě není

Ani by si nepřál, aby se světový šampionát jel teď. "Raději ať to vydrží, chci si formu užívat. Pro mě je světový šampionát jen jeden ze závodů v sezóně. Nepřemýšlím o tom, nyní mě MS nezajímá, to začne až po domácím šampionátu v Táboře," poznamenal český jezdec.

Na vrcholu formy prý ale i přes současnou vítěznou sérii ještě není. "Nějaká rezerva tam ještě je. Současnou formu to chce udržet a ještě trochu pozvednout. V pondělí letíme s celým týmem do Španělska. Budeme tam jezdit v kopcích, takže doufám, že formu nastavím o nějaký stupeň ještě výše," dodal Štybar.

Reklama

Související témata: