Hlavní obsah

Ital Basso se po čtyřech letech vrátí na Tour de France

Italský cyklista Ivan Basso se po čtyřech letech a po odpykání dvouletého trestu za doping v příštím roce znovu objeví na startu Tour de France. V rozhovoru pro server Cyclingnews oznámil, že bude jedním z trojice lídrů stáje Liquigas společně s Romanem Kreuzigrem a Vincenzem Nibalim.

Článek

Vítěz Giro d'Italia z roku 2006 stál v cíli v Paříži dvakrát na stupních vítězů, ale před třemi lety ho už na start nepustili kvůli účasti v dopingové aféře kolem španělského lékaře Fuentese. Basso později přiznal, že mu posílal svou krev se záměrem dopovat, a dostal dvouletý distanc.

Na Tour se chtěl vrátit už letos, ale nakonec startoval jen na Vueltě a na Giru a výsledkem bylo čtvrté místo ve Španělsku a páté v Itálii. Obávaný vrchař s přezdívkou Ivan Hrozný prozradil, že v současné době pracuje hlavně na vylepšení svého posezu pro časovky, které jsou jeho slabinou. Do nové sezony vstoupí v březnu závodem Kolem Katalánska.

Dvaatřicetiletý Basso předpokládá, že jeho návrat na Tour připoutá velkou pozornost konkurence a usnadní tak pozici jeho kolegům ze stáje Liquigas. "Dva naši mladíci (Nibali a Kreuziger) budou mít víc volnosti, když budu v týmu," řekl Basso. Sám si dělá zálusk na celkové vítězství a za největší soupeře označil Alberta Contadora a Lance Armstronga.

Reklama

Související témata: