Hlavní obsah

Štědrovečerní večeře s rodinou je pro Štybara víc než zlato z MS

Pro většinu sportovců bývá závěr kalendářního roku odpočinkovým obdobím, ne však třeba pro hokejisty, lyžaře a také cyklokrosaře. Ti na přelomu roku mají závodní kalendář doslova nabitý důležitými akcemi. Současný nejlepší český reprezentant v cyklokrosu Zdeněk Štybar navíc žije v belgickém městečku Essen a mimo domov je už sedm let, přesto si pravidelně zařídí vše tak, aby si štědrovečerní večeři užil v rodinném kruhu doma ve Stříbře. Nejinak tomu bylo i letos.

Foto: Petr Horník, Právo

Cyklokrosař Zdeněk Štybar

Článek

"Na Štědrý den doma být musím. Přiletěl jsem v pondělí a hned 25. ráno odjel zpět do Belgie. Tamní novináři se mě ptali, co je na tom pro mě tak důležitého, protože to naruší přípravu. Pro mě je to večer strávený s rodinou, posezení u jednoho stolu u večeře, což se stane jednou za rok. Je to pro mě víc než vyhrát mistrovství světa," řekl ČTK Štybar. Přál si zároveň, aby se nikdy nestalo, že by nebyl na Štědrý den doma.

Ani v tento sváteční den ale nevynechal přípravu. "Ráno jsem trénoval, potom se vydal s neteří Amálkou na vánoční běh. Je jí rok a běžela asi padesát metrů. Před večeří jsem zašel i do kostela," popsal svůj vánoční den vicemistr světa z posledních dvou šampionátů. I když Štědrý den strávil doma, tradičního kapra neměl. "Nemám ho rád. Dal jsem si candáta a těstoviny," prozradil.

Formu udržet musí

Už 26. prosince ale stál v Belgii na startu závodu Světového poháru v Heusden-Zolderu a o den později v Diegemu absolvoval další díl seriálu Superprestige. "Vůbec mě to nemrzí, je to dennodenní práce. Třeba den před Štědrým dnem jsem byl na tréninku snad v nejhorším možném počasí. Bylo minus čtyři a déšť. Přijel jsem obalený ledem, na nohách ho bylo snad pět centimetrů. Formu musím udržet až do konce sezóny," vysvětlil Štybar.

Jakkoliv je pro Štybara Štědrý den důležitý a významný, příchod Nového roku o týden později pro něj naopak mnoho neznamená. "Silvestr pro mě není důležitý vůbec. Většinou půlnoc prospím. Možná, že si dáme skleničku šampaňského, ale před rokem jsem šel spát v deset. Prvního se totiž jede v Baalu," zmínil se Štybar o závodu seriálu GVA, ve kterém má šanci vyhrát celou sérii. V té době už přitom bude mít za sebou další dva starty: 29. prosince se jede v Loenhoutu a o den později bude na startu v Bredene.

Vrchol sezony ale přijde až na konci ledna, kdy se v Táboře uskuteční mistrovství světa. Nejdůležitější závod roku se Štybar snaží nedémonizovat. "Je to jen jeden ze závodů, podobně důležitých je plno. To, že se o medaile pojede v Táboře, pro mě ale určitě znamená víc. Kdyby se Čechům podařilo získat velké úspěchy, tak by to zvedlo popularitu cyklokrosu a do terénu by to přivedlo mladé jezdce," uzavřel Štybar.

Reklama